Izrael a piac liberalizálásával csökkentené a magas élelmiszerárakat

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 01. 08. 11:07

Izraelben 25 százalékkal magasabbak az élelmiszerárak, mint az Európai Unióban, ezért a piac liberalizálást tervezik, írta az Iszrael Hajom (Izrael Ma) című újság szerdán.

tel-aviv

Az új törvény célja a verseny ösztönzése az élelmiszeriparban, különösen a jelenleg monopóliumok uralta tejiparban és az üditőitalok ágazatában. A pénzügyminiszter megígérte, hogy az árak csökkentéséért alacsonyabbá teszik az élelmiszerek, különösen a tejtermékek behozatali vámjait, valamint több import engedélyt adnak ki, ami reményeik szerint mintegy 15 százalékkal mérsékli majd az árakat. A javaslatot Jair Lapid pénzügyminiszter és Naftali Bennett gazdasági miniszter jegyzi.

Az izraeli drágaságot elrettentő adatokkal bizonyította a kneszet tudományos kutatóközpontjának a pénzügyi és gazdasági bizottság közös élelmiszer bizottságához beadott jelentése.

A jelentés szerint az utóbbi nyolc évben 16 százalékkal emelkedtek Izraelben az élelmiszerárak, szemben az EU 1,6 százalékos drágulásával. Az áremelkedés a töröknek kétszerese, a belgiuminak nyolcszorosa, a franciának pedig harminckétszerese volt ebben az időszakban.

Az idén ráadásul kétszáz százalékkal magasabb zöldség és gyümölcs árakra lehet számítani a december eleji ítéletidő miatt, valamint mert néhány hónapon belül megkezdődik a zsidó vallás megkövetelte sabbati év, ugyanis a hagyomány szerint minden hetedik évben parlagon kell hagyni a földeket. (Shiri Zsuzsa, MTI)

Kapcsolódó cikkeink