Magazin: Ízőrzők

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2018. 05. 17. 07:47

A szénsavas üdítők piaca 2017-ben értékben csaknem két számjegyű növekedést ért el, melyet elsősorban a kóla ízesítésű szénsavas üdítők sikerszériája támogatott. A globális trendek egyre inkább az egészségtudatosság irányába mutatnak, ezt a szabályozások tovább erősítik. A szénsavas üdítők piacán a cukor- és kalóriamentes kategória növekedése évről évre egyre jelentősebb. Ezzel együtt a fogyasztók ragaszkodnak a megszokott ízekhez.

Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Zrt. a kólapiacon a Pepsi márkával van jelen, amely a tavalyi évben kimagasló eredményt ért el azáltal, hogy a piac növekedésének üteménél gyorsabban sikerült növelni eladásait.

Buzder-Lantos Nikoletta
marketingvezető
FÁÜ

Buzder-Lantos Nikoletta elmondása szerint márkáik az ízesített üdítő szegmensben is növelni tudták értékbeni piacrészüket.

– Előző évhez hasonlóan tovább csökkentek az ízesített üdítő szegmensben a B márkák, míg a prémium márkák nőni tudtak. Alapvetően a teljes szénsavas üdítő kategóriáját prémiumizációs trend jellemzi, a növekedés motorját a prémium márkák biztosítják – avat be a marketingvezető.

Azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a cukor- és kalóriamentes termékek iránti kereslet egyértelműen növekszik. A fogyasztók egészségtudatossága egyre inkább támogatja azt a trendet, hogy a szénsavas üdítőt gyártó cégek a kevesebb cukrot tartalmazó variánsokra helyezik a hangsúlyt. Továbbra is elvárás a fogyasztók részéről a megszokott íz, emiatt kiemelt fontosságú, hogy a cukormentes formula ugyanazt az ízt és élvezeti faktort biztosítsa, amelyet a hagyományos variánsok.

Ivády Gábor
kereskedelmi kiválóság vezető
Coca-Cola HBC Magyarország

Ivády Gábor, a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. részéről kiemeli: a szénsavas üdítőitalok eladása 2017-ben a korábbi évvel ellentétben növekedett, ami a szokatlanul meleg nyárnak is volt köszönhető. Az értékesített mennyiség (a 400 nm feletti hiper- és szupermarketek kasszaadatai alapján) 2,9%-kal volt magasabb az előző évinél.

– Cégünk ezen a növekvő piacon mennyiségben 5,4%-os, értékben pedig 9,3%-os növekedést tudott elérni 2017-ben az előző évhez képest. A Coca-Cola HBC Magyarország ezzel továbbra is piacvezető maradt mind mennyiségi, mind értékbeni részesedését tekintve – tájékoztat a kereskedelmi kiválóság vezető.

Jencs Bálint
marketing manager
Aquarius-Aqua

– Ha a szénsavas üdítőitalok egészét nézzük, „tankönyv szerint” az ízesített ásványvizek is ide sorolandók. Persze a legtöbb kereskedő az ásványvizek kategóriájához sorolja és ott is jeleníti meg ezeket a termékeket. Élelmiszerkönyvi besorolásuk alapján azonban mégis üdítőitalnak számítanak, mert ízesített ásványvíz mint olyan hivatalosan nem is létező termékkategória – fejti ki véleményét Jencs Bálint, az Aquarius-Aqua Kft. marketing managere. Hangsúlyozza: mégis fontos róluk szót ejteni, hiszen ez a kategória hozta számukra is a legnagyobb növekedést az elmúlt évben, tovább növelve piacvezető pozíciójukat ebben a szegmensben.

Horváth Adrienn
marketingigazgató
Márka Üdítőgyártó

Horváth Adrienn, a Márka Üdítőgyártó Kft. marketingigazgatója szerint a tavalyi keresletet nagymértékben befolyásolta a (főleg nyári) időjárás, ami olyannyira kedvező volt, hogy a több piaci szereplőjéhez hasonlóan bérgyártó partnerüknél is kapacitás-, ezáltal kiszolgálási nehézségek léptek fel a szezon közepére.

– Mindezek kezelése mellett azonban még így is sikeresnek mondhatjuk a teljes évet, hiszen a mára a 26 SKU-val rendelkező szénsavas üdítő kategóriánk összesen 5%-os növekedést tudott produkálni, mind mennyiségben, mind értékben. Ebben fontos szerepet játszott az, hogy az utolsó negyedévben már a vadonatúj, felsőlajosi üzemünkben tudtuk ezek egy részét palackozni – emeli ki a marketingigazgató.

Teimel Barbara
marketing manager
Fruitful-Company

A Fruitful-Company Kft. termékei iránti kereslet fokozatosan nő. Teimel Barbara, marketing manager szerint ez a tendencia annak is köszönhető, hogy a fogyasztók egyre inkább odafigyelnek az egészségtudatos életmódra, ehhez kapcsolódóan pedig a természetes összetevőkkel rendelkező termékekre.

Halász Gábor
brand manager
Maspex Olympos

Hasonlóan pozitív kép rajzolódik ki Halász Gábor, a Maspex Olympos Kft. brand managerének beszámolójából is, aki szerint eredményeik is igazolják üdítőitalaik kedveltségét, hiszen a málnás, a bodzás vagy éppen a grapefruitos üdítőik saját ízcsoportjukban piacvezető termékekké váltak. (Forrás: Nielsen Kiskereskedelmi Index – Teljes Magyarország, érték eladások a szénsavas üdítőitalok piacán, gyártói márkákat figyelembe véve a 2017. február–2018. január közötti időszakra vonatkozó kumulált adatok szerint a Maspex-Olympos Kft.részére szállított adatok alapján.)

 

Nagyító alatt a termékösszetevők

A magyarországi üdítőital-piacon belül elsősorban a hagyományos kólaíz dominál, ami a piac döntő hányadát adja, ezért a HELL ENERGY Magyarországnál úgy látják, olyan innovációkra, amelyek a tengerentúlon sikerrel járnak, a hazai piac máshogy reagál.

Jenei Tamás
kereskedelmi igazgató
HELL ENERGY Magyarország

– Az eredményekből jól látható, hogy a dobozos kiszerelésű XIXO megjelenése hozzá tudott adni a piachoz, a fogyasztók jól fogadták, és preferálják a kisebb kiszerelésű, fémdobozos csomagolást – hangsúlyozza Jenei Tamás, kereskedelmi igazgató.

Tapasztalataik szerint a fogyasztók lojálisak a márkához, amelyet megszoktak és fogyasztanak, így a piacra lépő új szereplőknek mindenképpen valami extra tartalommal kell megjelenniük. A XIXO szénsavas üdítőitalok esetében ez a stevia és a fruktóz (gyümölcscukor) felhasználása. A minőséget kereső fogyasztóknak az is fontos, hogy mindezek mellett a választott termékek tartósítószer-mentesek is legyenek.

Nemes József
tulajdonos
Vacer Trade

– Az látjuk, hogy a kiszerelések tekintetében a 2,5 literes kiszerelés már csak a co-brand és az elsőáras kategóriában fog megmaradni. A logisztikai költségek emelkedésével, a volumenértékesítés 1,5–2,25 liter közötti csomagolásban fog jól működni a következő években. A vezető kólaíz mellett a fogyasztók az exkluzívabb ízmixekre is vevők – mondja Nemes József, a Vacer Trade Kft. tulajdonosa.

Jencs Bálint szerint erőteljesebb figyelem övezi egy-egy szénsavas üdítőitalban a gyümölcstartalom, illetve az aromák arányát, a mesterséges édesítőszerek leváltását természetesre vagy természetazonosra, illetve a színezékek helyettesítését természetes színezékekkel.

– Magyarország vezető kereskedelmi márkás gyártójaként elmondhatjuk, hogy még mindig a tipikus magyar ízek, azaz a kóla és a narancs a dominánsak az elsőáras szegmensben. Feltűnik egy-egy különlegesebb íz, de nemigen él meg még egy szezont – tudjuk meg az Aquarius-Aqua Kft. marketing managerétől. – A jobban működő és már bevált üzleti modell, hogy kereskedelmi partnereink a legnagyobb „A”-márkagyártók újdonságait szeretnék viszontlátni a saját márkás választékukban, meglovagolva ezzel a márkagyártók nyújtotta marketing- és médiatámogatás okozta hullámokat

Megdönthetetlen kólauralom

– A kóla mellett meghatározó a narancsízű szénsavas italok aránya, melyek szerepe az elmúlt években folyamatosan nő – jegyzi meg Buzder-Lantos Nikoletta, aki a palackozási módok tekintetében arra hívja fel a figyelmet, hogy a nagy kiszerelésű termékek továbbra is az eladások jelentős részét képezik. A legnagyobb, 2 liter feletti kiszerelések eladásának motorja leginkább az alacsonyabb árkategóriájú, B márkák, illetve saját márkás termékek. Továbbra is kiemelkedő a hipermarketek és szupermarketek súlya, az elmúlt évben a diszkontláncok esetében beszélhetünk csupán megugrásról.

A Coca-Cola HBC Magyarország szintén azt erősíti meg, hogy a szénsavas üdítőitalok között továbbra is a kólaízeknek van a legnagyobb súlyuk, amelyek még növekedni is tudtak a 2017-os évben.

– A változatok szempontjából egyre nagyobb szerep jut a Coca-Cola termékcsaládban is a zászlóshajó Coca-Cola zero variánsnak, amely 2017-ben összességében két számjegyű, 15% körüli növekedést hozott volumenben. A kiszereléseknél egyre fontosabb szerep jut a kis méreteknek, úgymint a 0,33 literes dobozos, valamint a 4 db-os multipack dobozos termékeknek egyaránt – emeli ki Ivády Gábor.

A Fruitful-Company Kft. az eladások szerkezetében a legnagyobb növekményt a petrol csatornában tapasztalja, de meglátásuk szerint emellett sokat nőtt a kiskereskedelmi és HoReCa-csatorna is. Teimel Barbara azt is elárulja, hogy a cégüknél rendelkezésre álló adatok alapján a kiszereléseket vizsgálva a 0,5 literes PET népszerűsége nőtt leginkább.

A Márka Üdítőgyártó Kft.-nél úgy tapasztalják, hogy nagymértékben befolyásolja a fogyasztók választását a márka imidzse és még inkább az eredete is.

A marketingigazgató azt is elárulja, hogy jelentős növekedést az elmúlt évben a diszkontokkal szemben vállalatuk leginkább a hiper- és szupermarketekben ért el. Ehhez a 2,5 literes termékek piacra dobása, illetve a Márka Zéró (korábban Fitt) család több mint 20%-os megerősödése járult a legnagyobb mértékben hozzá, nem megfeledkezve a szintén lendületben lévő, két számjegyű növekedést produkáló limonádékról sem.

– A szénsavas üdítők mai napig kedvenc ízéből, a „kóla-tortából” mi is egyre nagyobb szeletet tudunk vágni – tavaly ez az íz hozta a legnagyobb pluszt a Márka CSD kategóriában, amit a megújult recep­túrának és csomagolásnak, a saját gyártási produktumnak (is) köszönhetünk – teszi hozzá Horváth Adrienn.

Frissítő ital koffeinérzékenyeknek

A Coca-Cola termékcsalád idén márciustól két új taggal is bővült. Bevezették a Coca-Cola zero Lemont, amely frissítő citromos ízben került a polcokra, és kalóriamentesen garantálja a már megszokott prémium minőséget. A másik nagy újdonságuk az új koffeinmentes Coca-Cola zero variáns, amely kalóriák és koffein nélkül kínálja a Coca-Cola ízélményt a fogyasztóknak.

– Utóbbi újdonságot kifejezetten az otthoni fogyasztási alkalomra szánjuk a magunkra szánt idő kiegészítőjeként, amit a koffeinérzékenyek is bátran fogyaszthatnak. Ezek mellett a Fanta és Sprite termékcsalád is új, különleges ízekkel készül az idei évre – árulja el Ivády Gábor. – Az év során a kategórián belül különböző kommunikációs fókuszaink lesznek, és természetesen idén is készülünk a fogyasztók számára vonzó promóciókkal és ajánlatokkal, valamint kifejezetten a HoReCa-csatornába is érkezik majd egy újdonság.

A QUEEN reneszánsza

Az Aquarius-Aqua Kft. 2018-ban a QUEEN termékcsaládját bővíti új ízekkel a 2,5 literes családi kiszerelésben, valamint megjelennek egy kisebb kiszereléssel is, melyben meglévő ízeiket új, de klasszikus magyar ízekkel, valódi gyümölcslevet tartalmazó szénsavas üdítőitalokkal egészítik ki.

– Ezenkívül megújítjuk a 2,5 literesek címkéit, felfrissítjük az arculatot, sőt még a logónkat is „megigazítjuk” kicsit, hogy az 1986 óta létező magyar márka méltó legyen régi nagy híréhez! Ennyivel tartozunk fogyasztóinknak, akik 2017-ben Magyarországon 1 év alatt átlagosan 2 palackkal vásároltak a 2,5 literes QUEEN üdítőinkből. A QUEEN termékcsalád idei megújulására pedig a koronát az fogja feltenni, hogy megjelenünk teljesen új termékkategóriákban is, melyek talán logikus választékbővülést jelenthetnek, de meglepetéseket is fognak okozni a piacon – tájékoztat Jencs Bálint.

A vállalat 2018-as zászlajára a „láthatóság”-ot tűzte ki. Ez elsősorban eladáshelyi marketinget jelent, erősíteni fogják a polci pozícióikat, másodkihelyezéseiket, és növelik az egyéb POSM-eszközök számát. Ezen felül már dolgoznak a QUEEN márka újrapozicionálásán is.

– Sok még az előttünk álló feladat, de én pont az ilyen kommunikációs kihívások mesterének tartom magam, imádok alkotni és „megkreálni” egy új márkát. Nincs is annál nagyobb szakmai eredmény, mint amikor a fogyasztóid pontosan úgy „rezonálnak” vissza a kommunikációdra, mint ahogy te azt elvártad tőlük. Mámorító érzés. Ezért dolgozom minden nap – fejti ki a marketing manager.

Bővül a kalóriamentes kínálat

A fogyasztói trendeket támogatva 2018 elejétől a Fővárosi Ásványvíz- és Üdítőipari Zrt. bővíti a Pepsi márka kalóriamentes kínálatát. Két új kólaíz került bevezetésre Lime és Wild Cherry ízekben. Az új ízek népszerűsítése érdekében számos véleményvezér állt a kampány mellé, akik arra ösztönöznek, ezekkel az új, izgalmas ízekkel törjük meg a mindennapok rutinját.

– Idén a Mirinda portfóliót is bővítjük, a szezonban Mirinda Vérnarancs kerül bevezetésre két kiszerelésben – mondja Buzder-Lantos Nikoletta.

A 2018-as évben az elmúlt időszakhoz hasonlóan számos kommunikációs eszközt felhasználnak kampányaikban. A hagyományos ATL-megjelenések állandó részévé vált a Cinema Cityvel történő együttműködésből fakadó mozis megjelenés.

– Digitális platformon mindig nyitottak vagyunk a legújabb formátumok, lehetőségek használatára, azonban a fő fókusz továbbra is a social media. A bolti megvalósítás továbbra is kiemelt fókuszt élvez egész évben, a nyár pedig hagyományosan a BTL-kampányokról, fesztiválok, bulik támogatásáról szól. 2018-ban ezek mellett két további márkánkat, a Mirindát és a 7UP-ot is bevonjuk a kommunikációnkba – egészíti ki a marketingvezető.

Fiatalodik a Márka

A legnagyobb változást a Márka életében a 2017-es év vége, 2018-as év eleje hozta: az új üzem elindulásával a teljes paletta megújult – a formavilágtól kezdve a designon át a receptúrák egy részéig. Ezek végeredménye mostanra egytől egyig már a polcokra került.

– Természetesen nem ülünk a továbbiakban sem karba tett kézzel, és már most dolgozunk újabb izgalmas ízvilágon, mellyel a bátran kísérletező és a változatosságot kereső, „bevállalós” fogyasztóinkat célozzuk meg – hangsúlyozza Horváth Adrienn.

A Márka márka idén 45 éves – ez, illetve a megújulása kapja a fő fókuszt a vállalat idei marketingkommunikációjában.

– Célunk a Márka divatba hozása, a márkaimage fiatalítása, a márkaismertség növelése a 35 év alattiak körében is, az új csomagolás bevezetése a köztudatba, a forgalom növelése mellett – tudjuk meg a marketingigazgatótól.

Élen az innovációban

A HELL ENERGY Magyarország Kft. életének fontos mérföldköve lesz idén, a tavalyi évben nagy sikerrel bevezetett, 250 milliliteres kiszerelésű szénsavas üdítők – a XIXO Lemon, Orange és Cola, valamint a cukormentes Cola Zero termékek – PET-palackos, 1,5 literes kiszerelésű gyártása, melyek áprilistól lesznek elérhetők a fogyasztók számára.

– A dobozos kiszerelés rendkívül sikeres debütálása azt bizonyítja, hogy a XIXO szénsavas portfóliója iránt erős fogyasztói igény van. Mivel a XIXO évek óta az innovációban is élen járó márka, a jövőben is ehhez hűen fogja fejleszteni termékkínálatát – emeli ki Jenei Tamás.

A cég szakemberei a kimagasló ár-érték arányú termékekben látják a jövőt, legfontosabb üzenetük, hogy a XIXO magyar márkaként kiváló minőséget nyújt elérhető áron.

– Mindig is elkötelezett támogatói voltunk a sporteseményeknek és számos sportágnak. Magyar élsportolóink épp olyan sikeresek a világ élvonalában, mint a XIXO magyar márkaként a globális brandekkel szemben – ezt kívánjuk majd hangsúlyozni az idei nagyszabású kampányunkban is – jelzi a kereskedelmi igazgató.

Sikeresek az ízmixek

A Vacer Trade Kft. három új termékcsaládot indított a tavalyi évben. A Sun Aqua ásványvíz márkájukat beléptették az ízesített ásványvizek után a limonádé kategóriába is három ízben.

– Elsőáras kategóriában a 2,5 literes POP! cukormentes termékcsaláddal 11 ízzel vagyunk jelen. Itt a klasszikus ízek mellett mixízekkel is sikeresen próbálkoztunk. Egy frissített termékünkkel belépünk a közepes árkategóriás kólák piacára is egy Mega Cola nevű modern összetételű termékcsaláddal, melynek első Classic tagja április elejétől elérhető – avat be Nemes József.

Szponzorált illusztráció

A tulajdonos elmondása szerint 0,5 literes kiszerelésben a Sunny Apple Spritzcel kedvező fogadtatásra leltek, melyhez az idén egy fehérszőlős Grape Spritz változatot társítanak, szintén alkoholmentes kivitelben.

Természetes málnaíz

A Fruitful-Company Kft. idén tavasszal az osztrák piacbevezetéssel párhuzamosan a magyar piacra is bevezeti az Almdudler Málna üdítőt 0,5 literes és 1,5 literes kiszerelésben. Az Almdudler Original, Almdudler Cukormentes üdítők mellett így a közeljövőben a természetes málnalevet tartalmazó Almdudler Málna is megtalálható lesz az üzletek polcain.

– Természetességével, megnyerő termékdizájnnal és frissítő málna ízével üde színfoltja lesz kínálatunknak – mondja Teimel Barbara.

Az idei évben is nagy hangsúlyt fektetnek az eladáshelyi és vásárlásösztönző promóciókra, akciókra, melyet tavasszal és nyáron Almdudler márkájuk esetében nagyszabású sampling kampánnyal egészítenek ki. Partnereikkel karöltve termékmintákkal szólítják meg a fogyasztókat benzinkutakon, drogériában, mozikban, kulturális eseményeken és ételszállító cégeken keresztül.

Ízek mindenkinek

A Maspex Olympos Kft.-nél a természetes ásványvízzel készülő Apenta szénsavas üdítőitalok tavalyi kommunikációjának folytatását tervezik 2018-ban is.

– Már látható a televíziókban a 2017-ben debütált reklámfilmünk. Az Apenta egyik legnagyobb erőssége továbbra is portfóliójának színessége, így bátran állíthatjuk: „Mindenkinek van egy ízünk!” – hívja fel a figyelmet Halász Gábor.

A márka 2018-ban is nagy hangsúlyt fektet a közösségi médiára, és nyitott az új, modern megjelenési felületekre.

Budai Klára

Kapcsolódó cikkeink