Magazin: Iván aranykora – Ízimportőrök I.
Ízimportőrok című sorozatunkban budapesti nemzeti boltokat mutatunk be.
Ha valamit soha nem akadályoztak még az „átkosban” sem, az bizonyára az orosz konyhát vivő étterem nyitása lehetett. Mégis, a rendszerváltás után pillanatokon belül elenyészett a budapesti Bajkál, és azóta is sorra bukott szinte minden orosz vendéglátós koncepció. Nem is csoda, hogy ezután hamar sikeressé váltak a Cora hipermarketek mellett, majd később a város belsejében is sorra nyíló Arbat üzletek, amelyek termékei hajszálpontosan idézik fel a valamikori Szovjetunióban dolgozott illetve tanult többtízezernyi magyar, valamint itt élő orosz ízélményeit.
Az üzleteket egy orosz tulajdonban lévő kft. üzemelteti, akik a kereslettől függően készek lennének új boltok nyitására is. A lánc több száz féle, többnyire németországi elosztóbázisokról származó delikát terméket forgalmaz, az ott beszerezhető áruk kínálata és a vásárlók ötletei alakítják a mindenkori budapesti választékot.
Az Arbat legkelendőbb termékei a füstölt, pácolt halak, a kaviár, valamint a különleges édesség (például a néhány évtizede nálunk is kínált sűrített tej), különféle konzervek, sőt, a kvasz is, valamint a speciális eljárással készült tejtermékek.
Emellett sokan viszik az „egzotikus” fagyasztott bogyós gyümölcsöket, és a félkész ételeket. A nagyobb hányadban magyar vásárlók többsége szereti közelebbről megfogni, megnézni a termékeket, de egyre többen vásárolnak a webáruházból is. A cég néhány hazai vendéglátós partnere inkább csak halakat és kaviárt rendel az Arbattól.
És ha már az orosz éttermek eltűnéséről írtunk: népszerű, autentikus szláv ételeket kóstolhat minden érdeklődő az Arbat gyorsétteremben a fóti Corában, sőt, a receptekről is érdeklődhet az ott főző profi orosz szakácsnőtől és ukrán kolléganőjétől – az ízek az interneten olvasott kritikák szerint hibátlanok. A borscsot, szoljánkát vagy a pelményit, pirogot, grúz saslikot és többi ismert társukat a határon túl minden háziasszony ismeri, nálunk viszont legfeljebb magyar „változataikat” kóstolhatjuk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Mit neveznek összefogásnak?
Nagyon szép szakmai összefogás példája volt, amit az idei dunai…
Tovább olvasom >Nagy Márton: a magyarországi turizmus hasít
A magyarországi turizmus hasít, Ferihegy Európa leggyorsabban bővülő repülőtere –…
Tovább olvasom >20 éves a TV Paprika – A nap videója
Abban, hogy bátrabbak és kísérletezőbbek vagyunk a konyhában, mint két…
Tovább olvasom >