Izgalmassá vált a múzeum

Szerző: trademagazin Dátum: 2008. 02. 01. 08:00

Eredményes időszakot tudhat maga mögött a 2006 szeptemberében új helyszínen kaput nyitott Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum.Ha lépésenként is, de megvalósulni látszik a menedzsment azon elképzelése, hogy a hagyományos értelemben vett múzeumi szolgáltatásokon túl egyfajta kulturális köztér működjön a Szent István téri egykori banképület falai között.
– Szakmúzeum vagyunk, de bizonyos fokig szerencsés a helyzetünk, hiszen a kereskedelem és a vendéglátóipar fogalomkörébe szinte minden beletartozik, így tág határok között mozoghatunk – mondja Kiss Imre, a múzeum igazgatója.
Az év végén megnyitották látványraktárukat, amely a legközelebb áll az átlagember kiállításokról alkotott elképzeléseihez (az angol szaknyelv „study collection”-nak hívja az üvegvitrinekben kiállított tárgyak összességét). Nagy fájdalom, hogy állandó kiállítás összeállítására továbbra sem adottak a lehetőségek, de a 2008-ra tervezett időszaki kiállítások sora így is figyelemre méltó. Márciusig tart nyitva a Törley pezsgőpincészet 125 éves történetét bemutató Pezsgőünnep című kiállítás, ezt követően Reneszánsz ételek, ételek reneszánsza címmel látható új összeállítás. Az év további részében sör- és márkatörténeti kiállítások kerülnek majd a programba, valamint egy, az I. világháború időszakának rekláméletét bemutató anyag.

Kapcsolódó cikkeink