Itthon marad a dinnye nagyobb része

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 07. 17. 12:30

Pénteken a CBA Corvin Bevásárló Központban lévő üzletében indul az idei, hazai dinnyét népszerűsítő kampány. A Vidékfejlesztési Minisztérium évek óta együttműködik az áruházláncokkal, azért hogy a magyar vásárlók garantáltan jó minőségű, belföldi termesztésű görögdinnyét fogyaszthassanak. A tavalyi év együttműködése több szempontból is pozitív eredményeket hozott, ugyanis a korábbi évek tendenciáját sikerült megfordítani, hiszen a promóció hatására a magyar görögdinnyéből már többet adtak el belföldön, mint külföldön. A pénteki eseményen a résztvevők tájékoztatást adnak a szezon alakulásáról, a termés várható mennyiségéről és minőségéről is.

Annyit azonban a Békésben napok óta tartó szüret tapasztalataiból már tudni, hogy az áprilisi alacsony hőmérséklet miatt az idén elmarad a 2004-es, negyedmillió tonnát is meghaladó rekordtermés. Az idén hektáronként 5500 hektáron 30-40 tonna betakarítása várható. A dinnye felvásárlása már folyamatos, a kilogrammonkénti ár jelenleg 50-60 forint között alakul a gyümölcs Kilogrammonként 33-35 forintos átvételi ár nyújt fedezetet az előállítási és a kiszerelési költségekre, a termelők 40-50 közötti átlagár mellett tudnak jövedelmet realizálni a tevékenységből.

Emlékezetes, hogy az agrártárca már tavaly is bekapcsolódott a hazai dinnye népszerűsítésébe. A magyar görögdinnye promóciójára az agrártárca mintegy 20 millió forintot költött és bizonyára az idén is hatékonyan kívánnak fellépni a különböző piacot torzító áruforgalom ellen. Így például szigorú ellenőrzésre számíthatnak az utak mentén dinnyét árusítók. (munkatársunktól)

Kapcsolódó cikkeink