Itthon kevésbé tudott árat emelni az ipar

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 12. 05. 02:01

A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak az augusztusihoz képest 3,3 százalékkal nőttek, a feldolgozóipari ágazatok szeptemberi belföldi értékesítési árai 1,5 százalékkal magasabbak voltak az augusztusinál. A KSH szerint a 2010. azonos időszakival összehasonlítva a feldolgozóipari ágazatok belföldi értékesítését 8,7 százalékos áremelkedés jellemezte; ezen belül az élelmiszeriparban 7,7 százalékos növekedést mértek.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2011. szeptemberben az előző havi árszínvonalhoz képest 4,4, 2010 szeptemberéhez viszonyítva 2,9 százalékkal voltak magasabbak. Hazai fizetőeszközünk egy hónap alatt az euróhoz mérten 4,5, az amerikai dollárhoz képest 9,0 százalékkal gyengült; a 2010 szeptemberében jegyzett árfolyamokkal összevetve az euróhoz mérten 0,8 százalékkal gyengült, a dollárhoz viszonyítva 4,4 százalékkal erősödött. n

Az üzemanyag emelkedését egész Magyarország megérezte, mert októberben a fogyasztói árak 3,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban; legnagyobb mértékben az egyéb cikkek drágultak, döntően az üzemanyagok áremelésének hatására. De az élelmiszerek is jócskán lendítettek a forint romlását jelző mutatón. A nyugdíjas havi fogyasztóiár-index 0,7, az évi pedig 4,1 százalékkal emelkedett. A KSH gyorsjelentése szerint 2011. szeptemberhez viszonyítva a fogyasztói árak 0,7 százalékkal növekedtek. Ezen belül az élelmiszerek 0,4 százalékkal drágultak. Növekedett a sertészsiradék (6,0 százalék), a csokoládé, kakaó (3,0 százalék), a tojás (2,3 százalék), az idényáras élelmiszerek – burgonya, friss zöldség, gyümölcs – (1,5 százalék) és az alkoholmentes üdítőitalok (1,4 százalék) ára. Árcsökkenés volt megfigyelhető a liszt (2,6 százalék) és a baromfihús (1,3 százalék) esetében. A szeszes italok, dohányáruk (0,6 százalék) és a tartós fogyasztási cikkek (0,2 százalék) esetében átlag alatti árnövekedés volt megfigyelhető. A szolgáltatások körében kismértékű árcsökkenés (0,2 százalék) következett be.

Éves összevetésben az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,1 százalékkal emelkedtek.

Kapcsolódó cikkeink