Itt az exporttilalom: ezeket az alapanyagokat, termékeket nem lehet külföldre vinni Magyarországról

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 03. 06. 08:56

A takarmányozási vagy élelmezésügyi ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű, az alapanyag vagy termék (gabona) Magyarország területéről külföldre történő kivitele során az államot értékesítés esetén elővásárlási jog, a gabonának a tulajdonjogát nem érintő kiszállítása során vételi jog illeti meg, derült ki a Magyar Közlönyből.

A búza marad a határokon belül

Nagy István agrárminiszter pénteken közölte, hogy minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt. Most a rendelet is megjelent, amely részletezi a tilalmat.

Forrás: Magyar Közlöny

rendeletet nem kell alkalmazni a gabonának az agrárminiszter által kezdeményezett humanitárius segítségnyújtás keretében végzett kivitelére, valamint a Magyarország területén tranzitforgalom keretében átszállított gabonára. Az államot az e rendelet alapján megillető elővásárlási jog vagy vételi jog gyakorlásának biztosítása érdekében a gabonának Magyarország területéről külföldre történő kivitelét előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (NÉBIH).

Az állam az elővásárlási jogát vagy a vételi jogát a napjától számított harmincadik nap végéig megtett nyilatkozatával gyakorolhatja. A gabona Magyarország területéről külföldre történő kiszállítása akkor kezdhető meg, ha az állam az adott határidőn belül nem tett nyilatkozatot, vagy olyan nyilatkozatot tett, amely szerint az elővásárlási jogot vagy a vételi jogot nem kívánja gyakorolni.

A bejelentést a NÉBIH honlapján közzétett formanyomtatványon kell megtenni. A bejelentéshez csatolni kell a gabona külföldre történő értékesítésére vonatkozó szerződés vagy az elfogadott ajánlat, valamint – amennyiben az rendelkezésre áll – a számla, illetve szállításáról szóló szerződés, illetve egyéb, a külföldre történő tervezett kiszállítást igazoló okirat másolatát.

Folyatás itt… 

Kapcsolódó cikkeink