Elkészült a karbonnegatív vodka

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 11. 13. 11:09

Meghökkentő innovációval rukkolt elő egy amerikai stratup vállalkozás: az Air Co. elkészítette a világ első, úgynevezett karbonnegatív vodkáját – olvasható az origo-n. Ennek minden egyes legyártott üvegjével nem hogy több, hanem kevesebb szén-dioxid marad a levegőben.

Kibocsátott szén-dioxidot hasznosít a vállalkozás saját gyártású vodkája, amelynek minden egyes leggyártott üvege annyi káros anyagot von ki a levegőből, mint amennyit nyolc fa koronája egyetlen nap alatt semlegesít. A cégnél azt mondják, egy áltagos vodka gyártása üvegenként 13 font (kb. 5,8 kilogramm) szén-dioxid kibocsátással jár, az ő megoldásuk azonban nem termeli, hanem kivonja a karbonszármazékot a levegőből.

Néha egyenesen azon gyárakét, ahol hagyományos módon zajlik az italgyártás, írja a Fast Company.

“A technológiánk kizárólag karbon-dioxidot, vizet és elektromosságot használ ahhoz, hogy alkoholt állíson elő” – ismerteti a cég egyik, elektrokémikus társalapítója. Brooklynban található üzemükben a vizet elektromossággal hidrogénre és oxigénra bontják szét. A hidrogént szén-dioxiddal vegyítik, majd egy speciális reakció alá vetik, ennek pontos módját azonban a cég nem kívánta ismertetni. Az eredmény viszont víz és alkohol lesz. A vizet ezt követően desztillálják, és állításuk szerint ezzel az eljárással a késztermék, azaz a vodka, is tisztább lesz mint a hagyományos módon készültek. Az egész folyamat energiaigényét napenergiával szolgálják ki.

A vállalatnál azt mondják, a folyamat leginkább azokkal a technológiákkal rokonítható, amelyekben szén-dioxid felhasználásával üzemanyagot állítanak elő, vagy éppen élelmiszert, miként a finn Solar Foods.

Az Air Co. tervei szerint termékük először New York elegánsabb éttermeiben jelenik meg, valamint az alapítók törzshelyeinek számító bárokban, elegáns italboltokban és egy kiválasztott internetes platformon.

A cég hamarosan újabb gyártóüzemeket nyitna országszerte. Szerintük ebben segítségükre van az is, hogy eljárásuk eszközei és berendezései jóval kisebb területet igényelnek, mint a hagyományos italgyártókéi. Az alapítók szerint, nincs akadálya annak, hogy karbonnegatív italukat akár a nagyvárosok kellős közepén gyártsák, ezzel leegyszerűsítve a logiszitikai folyamatokat is. (origo)

Kapcsolódó cikkeink