Itt a világ első környezetbarát teje
Egy kis tasmániai tejüzem, az Ashgrove, világszerte elsőként dobott piacra egy „környezetbarát” tejet, amely jelentős lépést jelenthet a fenntartható mezőgazdaság felé. Az üzem innovatív módon tengeri hínárral etette tejelő teheneit, aminek köszönhetően az állatok kevesebb környezetkárosító metángázt bocsátottak ki. Az ENSZ adatai szerint az állattenyésztési ágazat a globális metánkibocsátás mintegy 30%-áért felelős, így az ilyen megoldások jelentős hatással lehetnek a környezetre.
Az Ashgrove február óta mintegy 500 tehenet – az állomány egyötödét – etet tengeri moszat kivonatot tartalmazó olajjal, amely csökkenti a tehén emésztése során felszabaduló metánt. Richard Bennett társtulajdonos elmondása szerint ez a módszer körülbelül 25%-os metáncsökkenést eredményezett. A tehenek naponta mintegy 10 000 liter tejet termelnek, amelynek egy részét „Eco-Milk” néven palackozzák és Tasmánia-szerte árusítják, többek között Ausztrália legnagyobb szupermarketláncában, a Woolworthsban – írja az Agrárszektor.
Az Eco-Milk bevezetése egyfajta tesztként szolgál arra, hogy a fogyasztók hajlandóak-e többet fizetni az alacsonyabb környezeti terhelésű tejtermékekért. Egy kétliteres üveg 5,50 ausztrál dollárért (3,67 dollár) kerül forgalomba, ami huszonöt centtel több, mint a normál tej. A kezdeti értékesítési adatok pozitívak, de a vállalatnak még döntenie kell arról, hogy kiterjeszti-e a projektet nagyobb körökben is.
Az Ashgrove által használt adalékanyagot egy tasmániai cég, a Sea Forest szállítja. A cég vezérigazgatója, Sam Elsom reméli, hogy az Eco-Milk népszerű lesz a vásárlók körében. Ha a fogyasztók nem támogatják ezeket a termékeket, a szén-dioxid-mentesítés üteme lassabb lesz. Azonban a tengeri hínár alkalmazása nem olcsó, mivel a takarmány-adalékanyagok gyártói több százmillió dollárt fektettek be, hogy elegendő mennyiséget állítsanak elő az állatok etetésére.
Az Ashgrove nem az első vállalat, amely ilyen megoldással próbálkozik. A francia sajtgyártó Bel Group tavaly jelentette be, hogy Szlovákiában mintegy 10 000 tejelő tehénnek adalékanyagot fog etetni. Más cégek, mint a JBS, a Danone és a Fonterra is próbálkoztak hasonló adalékanyagokkal, de széles körben még nem vezették be ezeket.
Egy 2021-es tanulmány szerint azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak, 82%-kal kevesebb metánt bocsátottak ki. Az UC Davis kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát. Fontos megjegyezni, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének vagy húsának ízére.
Kapcsolódó cikkeink
Alapvető élelmiszerek árának csökkentése érdekében lép fel a GVH
Újabb lépéseket tesz a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az áremelkedések visszaszorítása…
Tovább olvasom >Az Unilever és a Tesco egyetért: fenntarthatóság nélkül nincs jövő
Az Unilever vezérigazgatója, Hein Schumacher szerint eljött az idő, hogy…
Tovább olvasom >Sajátmárkás termékek: minőség és kedvező ár egyensúlyban
A boltválasztás során a vásárlók közel 60%-ának döntését befolyásolják a…
Tovább olvasom >További cikkeink
Nyílt Marketing Fórum a Magyar Termék Védjegyhasználatról – már lehet regisztrálni!
Idén február 20-án kerül megrendezésre a Magyar Termék Marketing Fórum,…
Tovább olvasom >Nagy Márton: itt a fordulat, a magyar gazdaság 2025-ben nagyobb növekedési pályára vált
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2024 utolsó negyedévében az…
Tovább olvasom >A tojás ára tovább emelkedik: a ketreces tartás kivezetése drágítja a piacot
A magyarországi tojásárak január végére átlépték a száz forintos lélektani…
Tovább olvasom >