Itt a világ első környezetbarát teje
Egy kis tasmániai tejüzem, az Ashgrove, világszerte elsőként dobott piacra egy „környezetbarát” tejet, amely jelentős lépést jelenthet a fenntartható mezőgazdaság felé. Az üzem innovatív módon tengeri hínárral etette tejelő teheneit, aminek köszönhetően az állatok kevesebb környezetkárosító metángázt bocsátottak ki. Az ENSZ adatai szerint az állattenyésztési ágazat a globális metánkibocsátás mintegy 30%-áért felelős, így az ilyen megoldások jelentős hatással lehetnek a környezetre.
![](https://trademagazin.cdn.webgarden.io/wp-content/uploads/2023/12/cows-3794604_640-300x201.jpg)
A tej íze nem változik
Az Ashgrove február óta mintegy 500 tehenet – az állomány egyötödét – etet tengeri moszat kivonatot tartalmazó olajjal, amely csökkenti a tehén emésztése során felszabaduló metánt. Richard Bennett társtulajdonos elmondása szerint ez a módszer körülbelül 25%-os metáncsökkenést eredményezett. A tehenek naponta mintegy 10 000 liter tejet termelnek, amelynek egy részét „Eco-Milk” néven palackozzák és Tasmánia-szerte árusítják, többek között Ausztrália legnagyobb szupermarketláncában, a Woolworthsban – írja az Agrárszektor.
Az Eco-Milk bevezetése egyfajta tesztként szolgál arra, hogy a fogyasztók hajlandóak-e többet fizetni az alacsonyabb környezeti terhelésű tejtermékekért. Egy kétliteres üveg 5,50 ausztrál dollárért (3,67 dollár) kerül forgalomba, ami huszonöt centtel több, mint a normál tej. A kezdeti értékesítési adatok pozitívak, de a vállalatnak még döntenie kell arról, hogy kiterjeszti-e a projektet nagyobb körökben is.
Az Ashgrove által használt adalékanyagot egy tasmániai cég, a Sea Forest szállítja. A cég vezérigazgatója, Sam Elsom reméli, hogy az Eco-Milk népszerű lesz a vásárlók körében. Ha a fogyasztók nem támogatják ezeket a termékeket, a szén-dioxid-mentesítés üteme lassabb lesz. Azonban a tengeri hínár alkalmazása nem olcsó, mivel a takarmány-adalékanyagok gyártói több százmillió dollárt fektettek be, hogy elegendő mennyiséget állítsanak elő az állatok etetésére.
Az Ashgrove nem az első vállalat, amely ilyen megoldással próbálkozik. A francia sajtgyártó Bel Group tavaly jelentette be, hogy Szlovákiában mintegy 10 000 tejelő tehénnek adalékanyagot fog etetni. Más cégek, mint a JBS, a Danone és a Fonterra is próbálkoztak hasonló adalékanyagokkal, de széles körben még nem vezették be ezeket.
Egy 2021-es tanulmány szerint azok a szarvasmarhák, amelyek kis mennyiségű hínárral dúsított takarmányt kaptak, 82%-kal kevesebb metánt bocsátottak ki. Az UC Davis kutatói szerint a jelenlegi hústermelést klímabarátabbá lehet tenni pusztán azzal, hogy hínárral keverik a szarvasmarhák takarmányát. Fontos megjegyezni, hogy a hínárral etetés nincs hatással a tehenek tejének vagy húsának ízére.
Kapcsolódó cikkeink
1,5 milliárd fontot fordít a Lidl brit marhahústermelésre
Megerősíti fenntarthatósági vállalásait a Lidl azzal, hogy a következő 5…
Tovább olvasom >K&H: kevesebb figyelem jut a cégeknél a társadalmi felelősségre
Nagy- és kisvállalatoknál egyaránt csökkent a cégek társadalmi felelősség iránti…
Tovább olvasom >A tevetej feldolgozását tanulmányozza egy csádi delegáció Magyarországon
A tevetej kedvező élettani hatásai és különleges összetétele miatt értékes…
Tovább olvasom >További cikkeink
A kánikula is hatással lesz az élelmiszerárakra
Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) júliusi elemzése, amely a…
Tovább olvasom >K&H kkv bizalmi index: Mennyiből gazdálkodnak a kkv-k?
Továbbra is növekedéssel terveznek a hazai vállalkozások az árbevételük és…
Tovább olvasom >Balaton vs. Adria: hol érdemes nyaralni? A VOSZ is kiszámolta
Az utóbbi időben számos cikk és megszólalás hangsúlyozza, hogy jobban…
Tovább olvasom >