Itt a legdrágább most a nagybevásárlás Európában

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 08. 25. 19:25

Az egész világot markáns infláció sújtja: nem kivételek ez alól a legerősebb gazdaságok sem. Mint ahogy nálunk, úgy Angliában, Németországban és az Egyesült Államokban is az élelmiszerek ára növekszik a leggyorsabban. Így nem csoda, ha a nagybevásárlás már mindenhol egyre nagyobb százalékát emészti fel a háztartások bevételeinek.

A törököknél szálltak el a legjobban az árak

Nem csak Magyarországon, szinte az egész világon súlyos gondot okoz az infláció: különösen az élelmiszerek és a mindennapi fogyasztási cikkek (papíráru, tisztítószerek) árai szabadultak az az utóbbi hónapokban.

A magas élelmiszer- és energiaárak, az ellátási lánc problémáinak folyamatos súlyosbodása azt eredményezte, hogy az infláció még a világ legerősebb gazdaságait sem kerülte el. Többek között az Egyesült Királyság is a bőrén érzi a drágulást, a júniusi 9,4%-os érték több évtizedes rekordot döntött meg. Az élelmiszerek esetében pedig még súlyosabb a helyzet mindenhol:

Ahogy a grafikonon is látszik az élelmiszerek drágulása tekintetében Magyarország az élmezőnyben van: hazánkban a júniusban az OECD számításai szerint 23,1 százalékot emelkedtek az élelmiszerek árai az előző év azonos időszakához képest. Németországban ez az arány 11,9%, az Egyesül Királyságban 9,8%, Svédországban 11,2%, az USA-ban pedig 12,2%.

A teljes cikk itt olvasható…

Kapcsolódó cikkeink