Italbeszerzés: könnyítéssel segítené a GVH a vendéglátóipar szereplőit
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) lezárta a vendéglátóhelyek italbeszerzéseinek elemzésére indított ágazati vizsgálatát. A nemzeti versenyhatóság több javaslattal is élt az ágazat szereplői számára, valamint jogszabályi könnyítést javasolt a nehéz helyzetben lévő vállalkozások érdekében. Az érintett piac szereplőinek 30 nap áll rendelkezésre, hogy észrevételt fűzzenek a vizsgálat jelentéstervezetéhez.
A nemzeti versenyhatóság lezárta ágazati vizsgálatát, amely a hazai éttermek, kocsmák és egyéb vendéglátó-ipari egységek – azaz a HORECA szektor – italbeszerzési rendszerét elemezte. A GVH az értéklánc valamennyi szintjén részletesen feltárta az italbeszerzésekhez kapcsolódó üzleti gyakorlatokat, piaci körülményeket és ágazati sajátosságokat, valamint a fogyasztók preferenciáit és az Európai Unió többi tagállamának ágazati tapasztalatait.
A vizsgálatban feltártak szerint alacsony fogyasztói árakat eredményezhet az a széles körben elterjedt piaci gyakorlat – amely szerint a nagy italforgalmazók támogatásokban (eszközökben, berendezésekben és anyagi kedvezményekben) részesítik a velük szerződő vendéglátóhelyeket. A fogyasztói előnyök realizálásához ugyanakkor szükséges, hogy a kedvezményekért cserébe lefektetett kötelezettségek ne gátolják a piaci versenyt. Az ideális, felek közötti egyensúlyi helyzetet a hatóság javaslatokkal segíti a jelentésében.
A GVH elemzése kiterjedt a néhány éve életbe lépett, italválasztékot bővítő kereskedelmi szabályozásra is. A vizsgálat kimutatta és a HORECA szektornak jó hír, hogy a nagy italforgalmazók szerződéseikben már nem alkalmaznak kifejezetten kizárólagossági kikötéseket. A szabályozás egyúttal előírja a vendéglátóhelyek számára, hogy meghatározott italtípusokban választási lehetőséget biztosítsanak a fogyasztóknak, vagyis több gyártó termékét is készleten tartsák. Figyelemmel ugyanakkor a készleten tartás magasabb költségeire és a szektort egyébként is sújtó energiaválság, munkaerőhiány és a háborús helyzettel összefüggő gazdasági bizonytalanság okozta nehézségekre, a versenyhatóság legalább a veszélyhelyzet idejére megfontolásra javasolta a vendéglátósokra vonatkozó törvényi kötelezettség felfüggesztését. A GVH javaslata jelentős könnyítést jelentene elsősorban azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyekben alacsonyabbak a fogyasztói igények a kisüzemi italmárkákra (pl. kiskocsmák, strandbüfék). A vizsgálat eredményei alapján ugyanis azokon a helyeken, ahol markáns fogyasztói igény mutatkozik a szélesebb kínálatra, a különleges, kisüzemi termékek a törvényi kötelezés hiányában is felkerülnek az itallapra.
A Gazdasági Versenyhivatal az ágazati vizsgálat lezárása előtt 30 napon keresztül (vagyis 2023. március 13-ig) biztosítja az érintetteknek, hogy írásban észrevételt tegyenek a jelentéstervezetre, mely elérhető a hatóság honlapján:
https://gvh.hu/dontesek/agazati_vizsgalatok_piacelemzesek/agazati_vizsgalatok
Kapcsolódó cikkeink
A GVH versenyfelügyeleti eljárást indított a Ryanairrel szemben
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Ryanairrel szemben,…
Tovább olvasom >Újabb vizsgálatot indított a GVH a Booking.com szállásfoglaló platform ellen
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Booking.com B.V…
Tovább olvasom >Starbucks: vége a csak elvitelre szóló kávézóknak – visszatérés a vendéglátás melegségéhez
Radikális stratégiai váltásba kezd a világ legnagyobb kávézólánca: a tőzsdén…
Tovább olvasom >További cikkeink
OKSZ: A kiskereskedelem nem felelős az emelkedő árakért
A kiskereskedelmi forgalom júniusi 3 százalékos – éves emelkedése az…
Tovább olvasom >A legnagyobb hazai webshopok oldalainak a karbonlábnyomát mérte meg a magyar startup
Tizenhat hazai webshop oldalának karbonlábnyomát mérte meg a Carbon.Crane, az…
Tovább olvasom >Tovább erősödött a magyar termék védjegyek szerepe
Az élelmiszerek esetében a vásárlók 86,6 százaléka előnyben részesíti a…
Tovább olvasom >