Isztambulban nyílt meg Európa legnagyobb plázája

Szerző: trademagazin Dátum: 2009. 11. 20. 00:00

Isztambulban megnyílt földrészünk legnagyobb bevásárlóközpontja: a Forum Istambul 175 ezer négyzetméternyi eladótérrel várja a vásárlókat. Ez több mint négyszerese a Westend City Center alapterületének.

A 12 milliós török metropoliszban 5000 új állandó állás jött létre. Az üzemeltető reményei szerint a 265 üzletből álló központot 25 millióan keresik majd fel évente, a tervezett éves bevétel pedig 500 millió euró lesz.
A központ felfutó szakasza várhatóan már a stabilizálódó török és európai gazdaság időszakára esik, a megtérülés így is legalább 6-8 év, de ez normálisnak mondható.
Az európai kiskereskedelmi ingatlanpiacra egyébként ötmilliárd eurónyi befektetés érkezett 2009 harmadik negyedévében, ami 18 százalékos bővülés az előző negyedévhez képest, ez a legnagyobb befektetési volumen 2008 harmadik negyedéve óta – derül ki a CB Richard Ellis legfrissebb elemzéséből.
Az egész európai kereskedelmi ingatlanpiacra jellemző trendhez hasonlóan a kiskereskedelmi befektetési piacon is néhány nyugat-európai ország volt a meghatározó az elmúlt negyedévben. A piacon Németország, Spanyolország és az Egyesült Királyság játszotta a főszerepet, a befektetésekből több mint 80 százalékkal részesedve. A legnagyobb növekedést a német piac produkálta a harmadik negyedévi 1,2 milliárd eurós befektetéssel, ami 2008 első negyedéve óta a legjelentősebb volumen. Az elmúlt évekkel ellentétben a kiskereskedelmi befektetési aktivitás meghaladta az irodapiacét, ami ritka esetnek számít – írja a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikkeink