Ismét összemérték erejüket a hazai vodka mesterek

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 11. 27. 11:26

Tizenhatodik alkalommal csaptak össze a legjobb hazai bármixerek, hogy tehetségüket és kreativitásukat latba vetve elnyerjék a megtisztelő „Év Finlandia Magyar Mixere” titulust. A legügyesebb koktélmesternek a tavalyi győztes, Orosz Ákos bizonyult, aki amellett, hogy megvédte címét, a nyeremény részeként egy lappföldi mesterkurzuson is részt vehet.

oroszakos-vodka

Hazánk tizenkét legjobb mixere versengett a Symbolban, hogy bizonyítsa tudását és gyakorlatát koktélkeverésben a XVI. Finlandia Vodka Cup versenyén. A döntősöknek, akiket előzetesen nemzetközi zsűri válogatott ki, long drink, aperitif és quick mix kategóriában kellett helytállniuk. Az utóbbi körben minden versenyző előre meghatározott, a forduló kezdetéig titkos összetevőkből kevert gyors és könnyed italkompozíciót. Az idei versenyen többek között narancs- és almalé, eper, sárgadinnye, szőlő, ananász, számos fűszer, és természetesen különböző ízesítésű Finlandia vodkák álltak a mixerek rendelkezésére.

A résztvevőknek igazi ízszakértőkből álló szakmai zsűri előtt kellett bizonyítaniuk. A bizottság tagjai: Kántor Enikő, a 2013-as év magyar barista bajnoka, Zsámbéki Ákos szintén barista, Gulyás Gyöngyvér, alias Lady Lavender csokoládékészítő és Márk Szonja cukrász voltak. A négy aromamester végül Orosz Ákost tüntette ki az első helyért járó címmel.

„Másodszor győztem egymás után, azelőtt kétszer pedig egy nagyon jó barátom nyert, úgyhogy mondhatjuk, hogy behoztam őt – viccelődött a tehetséges bártender, aki tapasztalt versenyzőként vett részt az eseményen. – Sokat tanultam a tavalyi versenyből. Akkor egy nemzetközi vetélkedő követte a hazait, nemzetközi zsűrivel. Idén elsősorban a kinti ízvilághoz igazodva készítettem az italokat, és úgy tűnik, sikerült eltalálnom a magyar bírák ízlését is. Igaz most nem lesz nemzetközi forduló, de ettől függetlenül a kinti képzés miatt rettentő izgatott vagyok, nagyon várom. Tavaly is részt vettünk különböző kurzusokon, kóstolásokon és vodkáról szóló előadásokon, amelyek nagyon jó hangulatban teltek. Örülök, hogy újra Lappföldre utazhatok” – lelkendezett a hazai nyertes.

Kapcsolódó cikkeink