Ismét fellendülőben a bevásárlóturizmus

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 07. 14:10

Bár a legtöbben nem örülnek a forint euróval szembeni mélyrepülésének, azonban akadnak ágazatok hazánkban, melyek igencsak jól járnak a tartósan 300 forint feletti árfolyammal.

Ismét fellendülőben ugyanis a bevásárlóturizmus; egyre többen érkeznek északi szomszédunkból, hogy nálunk költsék el nehezen megkeresett fizetésük. Jól mutatja ezt a tendenciát, hogy emelkedett például az északi határszélen található Tesco áruházak forgalma is – mondta el az Új Szónak Szabó Anita, a Tesco-Global Áruházak Zrt. Kommunikációs osztályának munkatársa.

“Az áruházlánc a dolgozók közvetlen tapasztalataiból, a parkolókban lévő szlovák rendszámú kocsik gyarapodásából és a forgalom erősödéséből úgy látja, hogy megélénkült a szlovák bevásárlóturizmus. A forgalomnövekedést az áruházlánc minden olyan esetben érzékeli, amikor a forint gyengül az euróval szemben” – mondta a lapnak Szabó Anita.

A hírek szerint a jelenség legfőképp a Komáromban, a Mosonmagyaróváron, valamint a Sátoraljaújhelyen lévő áruházakban figyelhető meg a leginkább.

A szeptember óta mintegy 10 százalékos euróval szembeni forintgyengülés a környező országok (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia) határ menti vidékein élők szemszögéből úgy is felfogható, hogy a magyarországi áruk és szolgáltatások árai ennyivel süllyedtek, így például egy magyarországi hétvégi bevásárlás egyre vonzóbb lehet számukra – mondja Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

Véleménye szerint amennyiben a forint tovább gyengülne a következő időszakban az eurózóna adósságválságának mélyülése és/vagy a magyar kormányzati gazdaságpolitikával kapcsolatos aggodalmak hatására, akkor a magyarországi bevásárlóturizmus fokozódhat. Ez az áfa- és jövedéki adóbevételeken keresztül némileg segítheti a magyar költségvetést. Fontos azonban látni, hogy az idén novembertől magasabb magyar jövedéki adó, illetve a januártól 27%-ra növekvő áfa-kulcs csökkenti a magyarországi áruk és szolgáltatások vonzerejét külföldi, fizetésüket euróban kapó állampolgárok szemében – írja a penzcentrum.hu.

Kapcsolódó cikkeink