Ismét borcsatát vívtak Riojában

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 06. 30. 11:03

Ismét borcsatát vívtak az észak-spanyolországi La Rioja borvidék Haro településén, ahogy több mint hetven éve minden június végén.

vorosbor

Ebben az évben körülbelül 7500 ember fegyverkezett fel a világhírű riojai vörösborral megtöltött, legkülönbözőbb méretű vízipisztolyokkal és permetezőkkel, hogy aztán egy órán keresztül egymást lövöldözzék vele.

Öntötték és itták is a bort vödrökből, kulacsokból, kinek mi jutott. 75 ezer liter bor fogyott el, egységes lilásrózsaszínűre festve a „harcosok” ruháját, és tocsogós boros sártengerré változtatva a földet.

Rezesbanda kísérte a csatát, amely így a végére egy hatalmas táncos fiestává alakult.

A már igazi turistalátványosságnak számító borcsatát először az 1940-es években rendezték meg Szent Péter ünnepe alkalmából. Erre emlékezve a csata előtt misét tartanak, majd megvívják a küzdelmet, utána pedig bőséges lakomával ünnepelnek.

A hagyomány szerint a borcsata a szomszédos Miranda de Ebro településsel való vitából ered, amely arról szólt, hogy a bilibiói sziklák mely településhez tartoznak. A borcsatát ezért mindig ezen a vitatott területen tartják.

A legtöbb turista Spanyolországból érkezik erre az alkalomra a településre, a külföldiek közül a leggyakoribb vendégek a britek. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink