Ismét átadásra kerültek az „Inno d’Or – Év Innovációja” díjak

Szerző: Kátai Ildikó Dátum: 2022. 06. 08. 07:15

A Trade magazin által tavaly életre hívott verseny célja, hogy évről évre olyan értékteremtő innovációkat jutalmazzon, amelyek meghatározható vásárlói, fogyasztói igényre nyújtanak megoldást, valamely nevesíthető trendbe illenek, vagy egy meglévő, meghatározható igényből inspirálódott fejlesztés eredményei.

Kátai Ildikó
moderátor, újságíró
Trade magazin

Hermann Zsuzsanna
ügyvezető-főszerkesztő
Trade magazin

Az innováció jegyében rendezett teltházas eseményre a Hungexpo új Kongresszusi Központjában került sor május 26-án. A több mint 70 egybegyűltet Hermann Zsuzsanna, a Trade magazin ügyvezető-főszerkesztője köszöntötte.

Innovációs trendek

Az eseményen három izgalmas szakmai prezentáció mutatta be az újdonságok és újítások jellemzőit különböző szempontokból.

 

Feitel Balázs
ügyvezető igazgató
Ipsos

Feitel Balázs, az Ipsos ügyvezető igazgatója a legfrissebb innovációs irányzatokat kutatói szemmel taglalta előadásában. 12 világtrendet vázolt fel, és kitért ezek régiós és hazai vonatkozásaira is.

 

Antal Emese
szakmai vezető
TÉT Platform Egyesület

Antal Emese, a TÉT Platform Egyesület szakmai vezetője a táplálkozási trendekbe illeszkedő innovációkról, legfrissebb kutatási eredményekről, a jelölési dilemmákról és a kihívásokról tartott tudományos előadást. Betekintést nyújtott a múlt héten zajlott Európai Elhízástudományi Kongresszus anyagaiba is, amelyen személyesen vett részt.

 

 

 

 

Dr. Fazekas Ildikó
igazgató
ŐRT

Dr. Fazekas Ildikó, az Önszabályozó Reklám Testület igazgatója előadásában kiemelte, hogy a fogyasztókhoz és a sikerhez a jól érthető és jól célzott kommunikáció vezethet el. 10+1 tanácsot is megfogalmazott a hatékony reklámozás támogatása érdekében.

 

Benedek Eszter
ügyvezető igazgató
Magyar Termék

Az idei „Inno d’Or – Év Innovációja” verseny két pályázóját a versenyben való részvételhez a részvételi díjukkal támogatta a Magyar Termék Nonprofit Kft., amiről Benedek Eszter ügyvezető számolt be.

 

 

7 kategória, 30 díjazott

Az idei megmérettetésből 30 olyan pályázat került ki győztesként, a magas számú szakmai zsűri bírálata alapján, amelyek piaci bevezetése 2021. január 1. és 2021. december 31. között zajlott, és a saját kategóriájukban meghatározó újdonságtartalommal bírnak.

A pályázatokban bemutatott újdonságok értékelését négy szempont (innováció, trend, piaci előny, egyediség) alapján végezte a szakmai Zsűri, majd pedig azoknál a termékeknél, ahol ez lehetséges volt, érzékszervi bírálatra is sor került. A pályázatok élelmiszer, ital, vegyi áru, kozmetika, csomagolás, technológia, szolgáltatás főkategóriákban érkeztek, köztük mind gyártói, mind kereskedelmi márkaként, célcsoportot tekintve volt közöttük B2B és B2C beadvány is.

Ismét teltház, több mint 70 résztvevő az idei eseményen

A nyertes pályázatok jogosulttá váltak az „Inno d’Or – Év Innovációja 2022” címre.

Az Inno d’Or 2022 nyertesei

//

 

Az „Inno d’Or – Év Innovációja 2022” verseny nyertesei: 

Élelmiszer kategória

Brodo Hungary Kft. – STAR Brodo alaplevek

A STAR Brodo alaplevek bár kizárólag nyers zöldségekből és/vagy húsokból készülnek, mint az otthon főzött alaplevek, nem tartalmaznak semmilyen mesterséges ízfokozót, glutént sem glutamátot. A hagyományos, hosszú (3 óra) főzési eljárás végén, szűrik és zsírtalanítják őket. Ezután 1 literes visszazárható Tetra Pak csomagolásba kerülnek. Minőségüket így is 365 napig megőrzik hűtés nélkül. Felbontás után 4 napig tárolhatóak hűtőben.

_________________________________________
Living Foods International Kft. – Living Foods csíráztatott olajok

A bio minősítésű Living Foods csíráztatott olajok egy új szuperprémium minőségi kategóriát teremtenek a hidegen sajtolt olajok piacán, amely felhasználási szempontból nem különbözik az egyéb hasonló termékektől, de kiemelkedő egészségvédő, helyreállító tulajdonságokkal bírnak, mindezt hasonló árszínvonalon.

_________________________________________

SPAR Magyarország Kft. – SPAR Protein Pancake palacsintaporok

Bátran beilleszthető ez a palacsintapor a fogyókúrába, illetve a testedzés folyamatába is, hiszen fehérjetartalma segít megtartani az izomzatot. Áfonyás-csokoládés ízben, valamint ízesítés nélküli változatban is elérhető a SPAR- és INTERSPAR-üzletekben.

_________________________________________

Baker Street Kft. – FreeScuits kekszcsalád

A cég hagyományos pékárugyártási tapasztalatára alapozva kezdte el az új innovatív termékek fejlesztését, hogy a sós és édes kekszekkel az egyre keresettebb gluténmentes finomságok kínálatát gazdagítsa. 2021-ben elkészült a fejlesztés, és FreeScuits márkanéven 6 édes és 2 sós keksz került forgalomba.

_________________________________________

Cornexi Food Kft. – Cornexi töltött zabrudik

Jól ismert forma, újra töltve. A töltött zabrudi a zabszeletekhez képest lágy és krémes. A töltelék intenzív ízével egészséges kiváltója bármely édességnek. A zab élettani hatásai közismertek.

_________________________________________
Cerbona Élelmiszergyártó Kft. – Cerbona Vegán termékcsalád

A Cerbona kifejlesztette a vegán proteinszeleteit, amelyek amellett, hogy magas proteintartalmúak, hozzáadott B12-vitamint is tartalmaznak. Elkészítették a piacon lévő legkrémesebb vegán rizskásákat, és megalkották az igazán ropogós, hozzáadott cukor és édesítőszer nélkül készült granolákat.

_________________________________________
Szega Camembert Kft. – Vegart vegán termékcsalád

100% növényi alternatívát nyújt a legszélesebb körben használt tejtermékek helyett. A termékcsalád egyes tagjai a hazai piacon teljesen egyedülállóak. 100%-ban tejmentes, szója- és GMO-mentes. Nem tartalmaz pálmaolajat. Kizárólag természetes aromák hozzáadásával készül.

_________________________________________

Szega Camembert Kft. – Vegart vegán puddingok

100%-ban növényi desszert alternatíva, a legszigorúbb vegán elvárásnak megfelelően. A hasonló desszertektől eltérő, új összetételével kiemelkedik a szokásosan szójából készült, vegán pudingok közül. Kizárólag természetes aromák hozzáadásával készül. Alacsony zsírtartalomnak köszönhetően diéta mellett is fogyasztható.

_________________________________________

Nébar Kft. – Nébar NaturPro magkrémek

Tartósítószer és adalékanyagok nélkül, a magok pörkölése, darálása és pasztásítása után kerül üvegekbe. A magvak saját olajtartalmának köszönhetően egy sajátos olajréteg kezd el kiülni a krémek tetejére ezzel tartósítva és „lezárva” az értékes anyagokat a termékben. Ízhatása igen intenzív.

_________________________________________
SPAR Magyarország Kft. – SPAR Zero Protein Bar fehérjeszeletek

Új trendeket követő, diétabiztos nassolnivaló. Nemcsak a sportolók, hanem mindenki számára kiváló fehérjeforrás. A zero szelet hozzáadott cukrot nem tartalmaz, emellett glutén- és laktózmentes, tehát az ezekkel szemben intoleranciát mutatók is bátran fogyaszthatják. Négyféle (csokoládés, csokis-kókuszos, csokis-banános, cappuccinós) finom ízben érhető el a SPAR- és INTERSPAR-üzletekben.

_________________________________________
SPAR Magyarország Kft. – SPAR Premium halfilé termékcsalád

A kiváló minőségű, konyhakész, fenntartható halászatból és tenyészetből származó halfilécsalád 2021 októberétől kapható a SPAR- és INTERSPAR-áruházakban. A friss halak csomagolása is újszerű, környezetkímélő technológiával készül, aminek legfőbb előnye, hogy legalább 70%-kal kevesebb a műanyag-felhasználás a műanyag tálcás technológiához képest.

_________________________________________
Nestlé Hungária Kft. – Garden Gourmet termékek

Innovatív, egyedi termékek a növényi fehérje alapú termékpiacon. Elkészítésük egyszerű, gyors, és rengeteg izgalmas lehetőséget rejt, akár előételként, akár főételként. Hosszas fejlesztés eredményeképp a receptek megtévesztően utánozzák a hús ízét, illatát, szaftosságát, valamint kiválóan megőrzik állagukat tálalás után is.

_________________________________________

METRO Kereskedelmi Kft. – METRO Chef Veggie termékcsalád

A METRO Chef húshelyettesítő termékcsalád tagjai GMO-mentes, ellenőrzött európai szójaproteinből és tisztán növényi alapanyagból készültek. Ízük és állaguk szinte megtévesztésig hasonló a húséhoz, ugyanakkor más hasonló termékekhez képest alacsonyabb zsír- és sótartalommal és magasabb fehérjetartalommal rendelkeznek.

_________________________________________
Kelet Földgép Kft. – Sous Vide Galambhús termékek

Igényesen csomagolt, innovatív sous vide technológiával elkészített galambhús-különlegesség, amit mindenki könnyen elkészíthet otthonában, és úgy főzhet, akár egy képzett séf. De alkalmas az egyre inkább munkaerőhiánnyal küzdő éttermek számára is, hiszen elkészítése szakértelmet nem igényel, gyorsan és költséghatékonyan elkészíthető prémiumfogás.

_________________________________________

FrieslandCampina Hungária Zrt. – Pöttyös Túródesszert

A Pöttyös Túródesszert alapja a lágy, tejszínes, görögjoghurt állagú krém, melynek egyediségét a kiemelkedő krémesség biztosítja a piac többi versenyzőjéhez képest. A krémben rögös túródarabok találhatóak elkeverve, ami azért egyedülálló, mert desszert formában ez a termék használja fel egyedül a rögös túrót.

_________________________________________

Ital kategória

Viwa Product Europa Kft. – Viwa Brainboost vitaminvíz

VIWA Brainboost a szellemi frissesség megőrzéséért! Energia- és szénsavmentes mangó-lime-licsi ízű üdítőital steviával, 90 mg Ginkgo Bilobával, 90 mg zöldtea-kivonattal, C- és B-vitaminokkal. Ráadásul csak 6 kcal/palack!

_________________________________________
Simon Gyümölcs Kft. – Simon Fresh gyümölcsfröccsök

A Simon Fresh egy természetesen ízesített, direkt préselt gyümölcslével gazdagított, szénsavas frissítő üdítőital, értéke a természetességében rejlik, ugyanis mesterséges és természetes aroma hozzáadása nélkül készül, hozzáadott cukrot, tartósítószert nem tartalmaz.

 

_________________________________________
Házikó Farm Kft. – Funky Forest Secret Edition termékcsalád

A kezdetektől valami egyedit, extrát, minőségit, újat terveztek létrehozni, így született meg a Funky Forest márka présleveinek és smoothie-jainak különleges ízvilága. A Funky Forest termékcsaládot 2021 júniusában SECRET EDITION kollekcióval bővítették háromféle variációban: Funky Forest Rusty Racoon smoothie (alma-ribizli-mangó), Funky Forest Lovely Llama préslé (alma- mangó-chili) és Funky Forest Wacky Wolf préslé (alma-meggy-bodza).

_________________________________________
Mayer Szörp Kft. – Mayer&Búzavirág Prémium Tonic Szirup

A tonikot nem fogyasztásra készen, egyesével palackozva hozzák forgalomba, hanem sűrítményként. Így tartósítószer-mentesen elkészíthető, amire egyre nagyobb az igény. Nem tartalmaz mesterséges aromákat és színezéket sem. Szódával hígítva pillanatok alatt elkészül az ital. Egy üvegből 25 adag 2 decis tonik készíthető.

_________________________________________
Zwack Unicum Nyrt. – Unicum Barista

A keserűlikőr-fogyasztás és a kávézás egyaránt évszázados múltra tekint vissza számos európai országban, így Magyarországon is. Ezt a két hagyományt egyesíti innovatív módon az Unicum Barista, amelynek fő alkotóelemei az Unicum és az arabica kávé. Az ital tölgyfahordós érleléssel nyeri el végleges karakterét.

 

_________________________________________

Vegyi áru kategória

BONUS Kft. – Immunetec by BONUS Bioactive termékcsalád

A termékek ezüstiont tartalmaznak, ami a komplex életformákra teljesen ártalmatlan – az ezüst már régóta jól ismert antimikrobiális adalékanyag. A termékek alacsony koncentrációban tartalmaznak ezüstiont, melynek köszönhetően a szivacsban és kendőkben szaporodni vagy túlélni képes baktériumok, protozoonok, gombák, vírusok elpusztulnak.

_________________________________________

reNEW Technologies Hungary Kft. – CYCLE 10X Tisztítószer Koncentrátum termékcsalád

A szerves hulladékból visszanyert alapanyaggal készített tisztítószer-koncentrátum környezetbarátabbá teszi a háztartási tisztítószer piacát. A Cycle 10X tisztítószer-koncentrátumok – nevükhöz hűen – 10-szer kisebbek a hagyományos társaiknál. A vásárlás során elég egy kicsi 50 ml-es flakont hazavinni az 500 ml-es helyett, és egy gyors otthoni előkészítéssel máris kész a megszokott tisztítószer.

_________________________________________

Kozmetika kategória / Beauty products category

NATICS Laboratoires Kft. – NATICS PEPTIDE termékcsalád

A NATICS Argirelox peptideket tartalmazó termékcsaládjába tartozó PEPTIDE BOOSTER és PEPTIDE YEUX super fluid a tűmentes, ám mégis rendkívül hatékony ránctalanítást hozza el a biotechnológiának és az olyan innovatív hatóanyagoknak köszönhetően, mint az Argirelox Peptid.

_________________________________________

Procter&Gamble RSC Kft. – P&G Felelős szépségápolás termékcsalád

Négy P&G márka újratölthető rendszert vezet be samponjaikhoz: új, 100%-ban újrahasználható alumínium­palackot és újrahasznosítható utántöltő tasakot, amely 60%-kal kevesebb műanyag felhasználásával készül (egy átlagos műanyag flakonnal milliliterben összehasonlítva).

_________________________________________

Csomagolás kategória / Packaging category

Vilhemp Kft.– Vilhemp – használd. komposztáld. evőeszközök és szívószálak

Olyan műanyagot helyettesítő alapanyag fejlesztése volt a cél, amelyből gyártott termékek élettartamuk végén sem terhelik a környezetet. A megújuló energiaforrású (növényi összetevők, rostszálak) alkotóelemeknek köszönhetően evőeszközeik és szívószálaik komposztálhatók.

_________________________________________

Szolgáltatás kategória / Services category

Expedit Nodum Kft. – Innovációs diagnózis

Az Innovációs Diagnózist azok számára hozták létre, akik tudják, hogy fejlődni szükséges és érdemes, azonban nem látják tisztán a holnapot, nem képesek saját erősségeiket, gyengeségeiket, fejlődési irányukat felmérni. Ezzel partnereik számára személyre szabott innovációs, fejlődési iránymutatást nyújtanak, rávilágítva azokra a kritikus pontokra, ahol változtatásra van szükség.

_________________________________________

Screvo App Kft. – Screvo App – A nyereményjátékok új generációja

A Screvo App a piacon egyedülálló mobilapp, amely nagy márkák egyedi és mérhetően hatékony nyereményjátékait bonyolítja le. Itt folyamatosan élvezetes kampányokkal találkozhatunk, a játékok során egy virtuális sorsjegyet kaparhatunk le. Az egyszer használatos microsite-ok helyett egy appot fejlesztettek, ahol több egyedi kampány fut párhuzamosan.

_________________________________________

METRO Kereskedelmi Kft. – DISH by METRO szoftvercsomag

A DISH egy olyan szoftvercsomag, amelyet kifejezetten a horeca szektor igényei alapján fejlesztett ki a METRO csapata. A DISH néhány órán belül képes a nulláról indulva egy hagyományos étterem teljes online jelenlétét megteremteni professzionális honlappal, Google- és Facebook-integrációval, automatikus fordítással 18 nyelvre és online asztalfoglalási rendszerrel.

_________________________________________

Technológia kategória / Technology category

Kende Retail Kft. – Automatizált kiskereskedelmi egység

A világ egyik legfejlettebb, autonóm üzletplatformja AI-alapú számítógépes látástechnológiával rendelkezik, amely páratlan élményt nyújt a kiskereskedők és a fogyasztók számára. A 24/7, vagyis heti hétnapos, napi 24 órás működési modell zavartalan vásárlást biztosít. Nincs kassza, nincs sorban állás, így a termékek összeválogatása után, egyszerűen csak ki kell sétálnunk a boltból.

_________________________________________
METRO Kereskedelmi Kft. – METRO Expressz Kassza

A minden magyar METRO-áruházban alkalmazott Expressz Kasszák felgyorsítják és leegyszerűsítik a hagyományos beszerzés folyamatait. A vásárlók az erre a célra kapott szkennerrel vagy a mobiltelefonjaikra letöltött alkalmazással már a kosárba tételkor beolvashatják a termékek vonalkódját, fizetéskor pedig a pénztárgép egy súlyméréssel és egy QR-kóddal nagyjából 5 másodperc alatt validálja a bevásárlókocsi tartalmát.

Kapcsolódó cikkeink