Ismét a fékre léptek a nagyvállalatok

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 09. 23. 10:46

Tavaly év vége óta lejtmenetbe kapcsoltak  a hazai vállalatok pénzügyi várakozásai Az árbevétel várakozások 3, a profitvárakozások 3,3 százalékponttal estek vissza, így a cégek átlagosan mindössze 1 százalékos árbevétel-növekedést, a nyereségnél pedig 1,5 százalékos csökkenést valószínűsítenek a következő egy évben a K&H nagyvállalati növekedési index szerint. A cégméret és a tevékenységi kör azonban nagymértékben befolyásolja a várt pénzügyi eredményeket: a kisebb vállalatok és a szolgáltató szektor várakozásai kedvezőbbek. 

Sokan külföldről remélik az extra bevételt

Alig lendültek túl a nagyvállalatok a koronavírus-járvány okozta pesszimizmuson, ismét lejtőre kerültek pénzügyi várakozásaik. Ezt mutatja a legutóbbi K&H nagyvállalati növekedési index, ami negyedévente vizsgálja a magyarországi, kétmilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek következő 12 hónapra vonatkozó várakozásait.

„A második negyedéves adatok alapján a vállalatok mindössze 1 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak, ami látványos visszaesés az elmúlt egy évben jellemző 3-4 százalékos értékekhez képest. Ennél borúlátóbbak csak 2 évvel ezelőtt, a koronavírus kezdetekor voltak a cégek, amikor bevételcsökkenést vártak. A profitot tekintve még ennél is óvatosabbak a becslések. A vállalatok az elmúlt egy évben sem számoltak kifejezetten magas nyereségnövekedéssel (1-2%), most azonban negatív irányba fordult a mutató, és 1,5 százalékos eredménycsökkenést várnak a következő egy évben”

– részletezte az eredményeket Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A romló árbevétel várakozások a belföldi és külföldi piaccal kapcsolatban egyaránt megfigyelhetők. „Az exportpiacon 3 százalékról 2 százalékra, a hazai piacon pedig 2,9 százalékról 0,4 százalékra csökkent a várt árbevétel-növekedés mértéke az elmúlt negyedévhez képest, az exportáló cégeknél tehát kedvezőbb a kép. Az energiaárak emelkedése és a céges autókra vonatkozó benzinár-stop megszüntetése ezeket a várakozásokat a következő hónapokban tovább húzhatja lefelé” – mondta el a szakember.

A szolgáltató cégek valamelyest kedvezőbbnek látják a helyzetet

A cégméret és a tevékenységi kör is jelentősen befolyásolja a várt pénzügyi eredményeket. Az árbevételt tekintve a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek és a szolgáltató szektor látja kedvezőbben pénzügyi kilátásait, ők ugyanis átlag feletti bevételnövekedéssel számolnak (3,5% és 4,5%). A profitot tekintve azonban cégmérettől függetlenül csökkenést várnak a megkérdezett vállalatok, és az ágazatok közül is kizárólag a szolgáltató cégek várakozásai maradtak a pozitív tartományban (2,9%). Az iparban már 1, a kereskedelemben pedig 3,7 százalékos nyereségcsökkenéssel számolnak a következő egy évben. 

K&H

 

Kapcsolódó cikkeink