Iránytű a fehérborokhoz

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 09. 23. 11:42

Másodszor adta ki az Országkóstoló zárásaként a Földművelésügyi Minisztérium a Fehér Borkiválóságok kiadványt, mely exkluzív formában mutatja be, hogyan állunk országosan fehérborok tekintetében.

fehérborFazekas Sándor a díjátadón kiemelte, a kötet iránytűként szolgálhat a magyar borok fogyasztóinak és a diplomácia területén, továbbá fokozza az érdeklődést a magas minőségű, kereskedelmi forgalomban kapható nedűk iránt. A beérkezett minták kimagasló számából azt látjuk, hogy a kezdeményezés megmozgatta a borvidékeket és eddig nem látható sikertörténetet írhatunk. Több mint 500 különféle fehérbor minta érkezett be borvidékeinkről és a határon túlról, amelyek közül 272 került be a kötetbe. Az Országkóstolón három tételt ítéltek legmagasabb minősítésűnek, 5-csillagosnak: Balassa Pincészet Villő 6 puttonyos Tokaji Aszú (2009), Csendes Dűlő Szőlőbirtok Badacsonyi Hárslevelű (2012), illetve Szarka Pince Tokaji Cuvée (késői szüretelésű 2012).

Kiss Eliza eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a 2014-es Fehér Borválogatott a termelők piacra jutását segíti, az angol nyelven ismét megjelenő változatával a külpiacokat is megcélozza. Az elmúlt egy év tapasztalata alapján megállapítható, hogy a borászok összefogása példaértékű az ágazatban, a tárca és az ágazati szereplők közös munkája pedig a fogyasztók számára is kellő orientációt jelent a borok széles spektrumában történő eligazodáshoz

Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke ismertette a kiadvány szakmai felépítést és a kiválasztási eljárás menetét, illetve a három, négy, és öt csillagos borok, nemzetközi sztenderdeken alapuló elhatárolási szempontrendszerét. (agrarszektor.hu)

Kapcsolódó cikkeink