A magyarok többsége leszámolna az egyszer használatos műanyagokkal

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 04. 08. 08:16

Az Ipsos 2021-ben 28 országban vizsgálta a felnőtt lakosság egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos viszonyát. A minta mérete 20.513 fő volt.

Bár hétköznapi beszélgetéseinkben egyre több szó esik a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről, kevésbé leszünk határozottak és elszántak, ha nekünk is tennünk kell érte.

magyarok háromnegyede gondolja úgy, hogy az egyszer használatos műanyagokat a lehető leghamarabb be kell tiltani, az is látszik azonban, hogy a “műanyagprobléma” megoldását inkább másokra hárítanák a hazai fogyasztók.

1. ÁBRA: Az egyszer használatos műanyagok betiltásával kapcsolatos vélekedések

A túlnyomó többség (76%) legszívesebben olyan csomagolásban vásárolná meg a termékeket, amik a lehető legkevesebb műanyagot tartalmazzák, ugyanakkor úgy vélik, a műanyaghulladékkal elsősorban nem a fogyasztónak van teendője – a gyártók és a kiskereskedők felelőssége az újrafelhasználás, újrahasznosítás és általában a műanyaghulladék-mennyiség csökkentése.

2. ÁBRA: „A termelő és kereskedelmi cégeket terheli a csomagolás csökkentésének és újrahasznosításának felelőssége”

És ugyan a mostani fiatal generációt hajlamosak vagyunk Greta Thunberg-ről mintázni, a kutatás bizonyítja, hogy nem ők a legfogékonyabbak a téma iránt.

3. ÁBRA: Az egyszer használatos műanyagok betiltásának támogatása korosztályok szerint

Egy dologgal vigasztalhatjuk magunkat: a többiek sem állnak jobban. Míg gyártói oldalról nagy a feladat, márka oldalról akár előnyt is lehet kovácsolni a jelenlegi helyzetből. Vajon melyik márka lesz az, amelyik nem fél sem cselekedni, sem kellően hangosan népszerűsíteni a fenntarthatóság fontosságát?

Címkék: , ,

Kapcsolódó cikkeink