Ipsos kutatás: a magyarok 37 százaléka szívesen kóstolna bio bort

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 12. 17. 12:01
🎧 Hallgasd a cikket:

A magyarok 80 százaléka örülne a karácsonyfa alá rejtett palack bornak – különösen, ha az hazai őstermelőtől származik és vörös – derült ki az Ipsos Zrt. és az Illyés Kúria friss kutatásából. Az organikus borászat megbízásából készült felmérés azt is megmutatta, hogy minden negyedik válaszadó kifejezetten örülne, ha idén bio bort kapna ajándékba. A piac óriási növekedési potenciálját mutatja, hogy a válaszadók 37 százaléka bár még nem kóstolt natúr bort, szívesen kipróbálná – akár idén karácsonykor.

Jelentős növekedési potenciál előtt állhat a szegmens

Illyés vörösbör

Az Ipsos és az Illyés Kúria friss felmérése szerint a magyar fogyasztók közel kétharmada hallott már a bio vagy natúr borokról, a megkérdezettek 13 százaléka pedig már kóstolta is ezeket.  A legtöbben (57%) egyértelműen a „nagyüzemi” borkészítés során alkalmazott „vegyszerek” miatt nyitnak a bio borok felé, de a válaszadók szerint fontos érv az is, hogy a natúr borok természetesebb ízt eredményeznek (38%) és fenntarthatóbb termelés mellett készülnek (29 %). Az eredmények arra utalnak, hogy jelentős növekedés ígérete rejlik a szegmensben, hiszen a válaszadók 37 százaléka szeretné megkóstolni az általa eddig csak hallomásból ismert bio borokat, nem is beszélve a magyarok csaknem feléről, akik számára teljesen ismeretlen ez a kategória.

Műtrágya és polivinil-polipirrolidon

Míg a nagyüzemi bortermelés során a magas hozam érdekében rendszeresen permetezik a teljes szőlőültetvényt olyan szintetikus növényvédő szerekkel, mint az azoxistrobin vagy a boscalid, a bio tőkék esetében kizárólag réz- és kén-alapú bio-gombaölők, illetve növényi kivonatok és mikroba-alapú termékek engedélyezettek, azok is nagyon korlátozott mennyiségben. A műtrágyák használata is tilos – helyette a régről bevált komposzt és zöldtrágya segítségével növelik a talaj termőképességét. A nagyüzemi borok esetén a tartósításhoz használt kén-dioxid mennyisége is gyakran 2–3-szor magasabb, mint a bio borok esetében, nem beszélve az olyan anyagokról, mint például a színstabilizáló polivinil-polipirrolidonról (PVPP), amely a natúr borok esetében szintén tiltólistán áll.

A bio borhoz idő, türelem és tudás kell – amely sokszor generációról generációra száll. Az Illyés Kúriában például 2006 óta készülnek vörösborok natúr eljárással a szekszárdi lankákon. „Számunkra a legfontosabb az, hogy hagyjuk a szőlő adott évjáratra jellemző ízeit és textúráit kiteljesedni, nem erőszakolunk rá a borra egy állandó aromaprofilt” – magyarázza Illyés Miklós, a Kúria társtulajdonosa, borszakértő. Kerüljük a durva préselést, a ledarált szőlőt kimondottan hosszú ideig tartjuk héjon. Ez segítségünkre van a bor teltségének és karakterének kialakításában” – teszi hozzá Illyés Bálint, a Kúria társtulajdonosa. A Kúria borait évről évre a Bio-Kontroll Hungária is vizsgálja, és tanúsítja a növénytermesztés és a feldolgozás hazai és európai bio-szabályzásnak való megfelelését.

Az ünnepek alatt fogy a legtöbb testes vörös

Az Illyés Kúria tapasztalatai szerint a legtöbb vörösbor a december és február közötti időszakban fogy, hiszen nem csak az ünnepi asztalra, hanem a fa alá is kerül egy-egy palack. Az Ipsos és a Kúria kutatásából az is kiderült, hogy milyen borral nem lövünk mellé, ha ajándékozásra kerül a sor: a magyarok csaknem fele (42%) leginkább a hazai borokat kedveli, és minden negyedik válaszadó kifejezetten helyi őstermelőtől származó vörösbornak, illetve bio bornak örülne.

Az eredmények összecsengenek az európai trendekkel, hiszen a csökkenő alkoholfogyasztás mellett a bor kiválasztása egyben értékválasztássá is válik, ahol a legfontosabb szempontok között szerepel a természetesség, a fenntarthatóság és a bor eredete.

A dietetikus tippjei karácsonyi borfogyasztáshoz

„A bor akkor illeszkedhet az egészségtudatos életmódba, ha mértékkel fogyasztjuk. Ha odafigyelünk néhány alapvető szabályra, az ünnepi koccintás mindenki számára kellemes közös élmény maradhat”

– emeli ki Dobák Zita dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, a www.dietetikusod.hu szakértője.

  1. Ne éhgyomorra igyunk bort. Fogyasszunk előtte valamilyen ételt – lehetőleg fehérjében és rostban gazdag fogást, például halat, sovány húst, zöldséges köretet, teljes értékű gabonát. Így lassabban szívódik fel az alkohol, kevésbé terheli a szervezetet.
  2. 1 dl bor – 1 dl víz szabály. Minden elfogyasztott 1 dl bor után igyunk meg legalább 1 dl vizet. Ez segít a folyadékpótlásban, és a másnaposság tüneteinek enyhítésében is.
  3. Édes helyett inkább száraz. A száraz borok – mint például a szekszárdi kadarka, vagy kékfrankos – jellemzően kevesebb cukrot tartalmaznak, mint a félédes vagy édes tételek, így kevésbé emelik meg a vércukorszintet.
  4. Lassan kortyolva, nem „lehúzva”. A bort érdemes apró kortyonként, az ízekre figyelve fogyasztani. Így ráadásul csökkentjük a hirtelen véralkoholszint-emelkedés esélyét is.
  5. Figyeljünk az érzékenységre, tünetekre. Aki szokott fejfájást, kipirulást, gyomorégést vagy emésztési panaszokat tapasztalni borfogyasztás után, csökkentse az alkoholfogyasztását, ha pedig a panaszok ismétlődnek, érdemes orvossal, dietetikussal is egyeztetni.

Kapcsolódó cikkeink