Ipsos: A nemzetgazdaságok lakossági megítélése

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 03. 24. 15:27

Az Ipsos piackutató vizsgálata 24 országra terjedt ki, és a saját nemzetgazdaságok lakossági minősítésén alapult.

Fontos tudnivaló, hogy az Ipsos Global @dvisor kutatásának interjúi a pusztító japán földrengés előtt egy hónappal történtek, s még a mellékelt összefoglaló megírása közben is újabb és újabb hírek érkeznek a következményekről, amelyek nagyban befolyásolják Japán, közvetlen környezete, s a világ minden országának gazdaságát.

Szintén szem előtt tartandó, hogy az USA és Kína után a világ harmadik legerősebb gazdaságaként Japán következetesen az országok rangsorának alsó harmadába sorolódik a nemzeti és helyi gazdaság lakossági megítélése alapján. Már a földrengést megelőzően csak 8%-on állt a gazdasági bizalmi index (azok aránya, akik saját országuk állapotát jónak ítélik) éppen hogy megelőzve Spanyolországot (6%) és Magyarországot (5%), s alig lemaradva Franciaország (10%) mögött.

Alapvetően nem sokat változott az elmúlt év során a 24 ország polgárainak – a földrengés előtt is – megfogalmazott minősítése a három dimenzióban: a bizalmi index (41%), a helyi gazdaság pozitív megítélése (31%), a 6 hónapra vonatkozó pozitív várakozások(28%). Nagyjából tízből négy válaszadó jó véleménnyel van nemzetgazdaságáról, s tízből hárman optimisták a helyi paramétereket górcső alá véve – úgy aktuálisan, mint a következő 6 hónap tekintetében.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a nemzetközi adatfelvétel 2011 nehézségekben gazdag első két hónapjában, az észak-afrikai felkelések, az üzemanyagárak drasztikus emelkedése, egyes országokban súlyos költségvetési problémák, illetve heves árfolyammozgások idején történt.

Regionálisan a BRIC országok – Brazília, Oroszország, India és Kína – szárnyalnak töretlenül mindhárom vizsgált dimenzióban, elnyerve ezzel a valódi feltörekvő piacok megtisztelő titulusát. A lista végen Európa szerepel, csak Svédország és Németország bizalmi indexe átlag feletti (de ők átlag is alatt teljesítenek a hat havi várakozások tekintetében).

A 24 ország összesített bizalmi indexe 1 százalékponttal 41%-ra emelkedett, tehát gyakorlatilag változatlan 2010. óta.

A nemzetgazdaság megítélésében – egy-egy százalékpontnyi emelkedéssel, illetve eséssel – Szaúd-Arábia (81%) és Kína (73%) a két legstabilabb pozícióban lévő nemzet. A második hely – 2 százalékpontos eséssel, erejét és európai vezető szerepét megőrizve – Svédországé. A 24 ország rangsorának harmadik helyén India (77%) áll.

Magyarország (5%), Spanyolország (6%) és Japán (8%) bizalmi indexe 2 százalékpontot emelkedett ugyan, de továbbra is a leggyengébben teljesítő országok táborát erősítik. Japán 8%-a sem ad túl nagy mozgásteret az országnak arra, hogy megbirkózzon belső nehézségeivel.

A vezető nemzetgazdaságok a helyi (az egyes országokon belül a lakóhely szerinte meghatározott) gazdaság pozitív megítélésben is az élen járnak: Kína (57%), Svédország (57%), Szaúd-Arábia (55%), India (55%) és Ausztrália (54%). S hasonlatos módon a nemzeti rangsor sereghajtói helyi szinten sem szerepelnek túl fényesen: Japán (5%), Spanyolország (9%), Magyarország (10%).

Nemzetgazdaságának megítélése alapján változatlanul 20%-on áll USA, büszkeségre okot adóan azonban 5 százalékpontot emelkedett (24%) -a helyi gazdaság teljesítményének lakossági értékelése. A belga polgárok optimizmusáról tanúskodik, hogy 10 százalékpontot emelkedett (30%) náluk a helyi gazdaság megítélése.

Az adatfelvétel legizgalmasabb megállapításai az optimizmus és pesszimizmus nemzetközi összegzéséből erednek. Ugyan Brazília a 24 ország vonatkozásában a szerény 8. helyet (61%) foglalja el a nemzetgazdaság, s a hetediket (47%) a helyi gazdaság állapotának megítélése alapján, mégis messze lepipálja a többi nemzetet, ha az optimizmus tekintetében: 73%-nyian bíznak benne, hogy javul a jövőben a helyi gazdaság állapota. Ez 45 százalékponttal jelent többet a nemzetközi átlagnál, s 12-vel előzi meg a rangsorban következő Indiát (61%).

Néhány országban ez pont fordítva van, erős a bizalom az aktuális állapotot illetően, de a jövőt illetően szerény a várakozás. Ausztrália áll a rangsor tetején úgy a nemzeti (72%), mint a helyi gazdaság megítélésében (54%), de csupán a 13. (24%), ami az optimizmust illeti. Hasonlóan Kanada (29%) és Németország (28%) a nemzetközi élboly húzónemzetei az aktuális gazdaság megítélésében, de csupán a 8. illetve a 9. helyen állnak a hat havi előrejelzésben.

Magyarország érdekes eset, mindhárom dimenzióban sereghajtó: a hat havi pozitív várakozások esetében (15%), s ennél is „jobban” az aktuális helyi (10%) és a nemzetgazdaság (5%) pozitív lakossági értékelésében.

Kapcsolódó cikkeink