Ipari termelés: havi szinten csökkent, éves összehasonlításban nőtt

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 06. 13:03

Az ipari termelés volumene márciusban 9,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A munkanaphatással korrigált index megegyezik a kiigazítatlannal, az előző hónaphoz képest viszont 3,6 százalékkal esett a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított adatok alapján – olvasható a KSH jelentésében..

A termelés az év első három hónapjában 12,2 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában. A KSH korábbi jelentése szerint az idén februárban az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához viszonyítva 14,6 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezett a kiigazítatlannal. Szezonálisan és munkanappal korrigált index alapján februárban 1,1 százalékkal emelkedett 2011. januárhoz képest. A termelés az év első két hónapjában 14 százalékkal magasabb volt, mint 2010 azonos időszakában.

A márciusi adatot jelentősen befolyásolja az egy évvel korábbi alacsony bázis, amelyet pedig a megelőző évi ellentétes kilengés okozott. Tavaly márciusban az ipari kibocsátás az előző év azonos hónapjához viszonyítva 4,2 százalékkal nőtt, míg februárban 8,2, áprilisban pedig 10,0 százalék volt az emelkedés üteme.


Kapcsolódó cikkeink