Ínyencek és sörisszák
Lapunk nyomtatott változatában ritkán, legfeljebb trendekkel összefüggésben foglalkozunk gasztronómiával, de a melegnek ígérkező nyárra tekintettel ezúttal megpróbálunk leszúrni néhány karót a sörök és ételek párosításának területén. Tesszük ezt 2022-ben a lehető legkonzervatívabbnak tűnő módon: a kraft sör kategóriát nem kezeljük külön az ajánlásokban.
Spárga
Májusban, amikor a spárgának szezonja van, a német–francia–svájci hármas határ térségében hagyományosan nagy ünnepségeket rendeznek. A spárgát ilyenkor rendszerint sonkával és tojásrántottával társítják, amihez tradicionálisan könnyű, lager típusú söröket fogyasztanak.
Kagylók, rákok
Egy, némi elfogultsággal is vádolható angol szaklap szerint az osztriga és a stout a viktoriánus Londonban találkozott, de kettejük házassága már a mennyben köttetett. Ezzel is utalva arra, hogy a friss osztrigával a stoutok és a porterek határozott, testes ízei harmonizálnak legjobban, sokkal inkább, mint a pezsgő visszafogott modorossága. Sokan döntenek a két ital fele-fele arányú, black velvetnek nevezett kombinációja mellett, amely igen népszerű sörkoktél a Brit-szigeteken.
A testes és ízes stoutok és porterek más tengeri kagylóknak, rákoknak és a homárnak is kiváló partnerei.
Pácolt és füstölt halak
A pácolt halakhoz legalkalmasabb kísérők a savasabb berlini búzasörök vagy a belga lambicok. Füstölt hal mellé adjunk hasonlóan füstízű sört (Rauchbiert). Ezek hazája a németországi Bamberg, de tőlünk nem túlságosan messzire a bécsi Siebensternbräu is készíti, palackozott kiszerelésben is kapható.
Halak
Hosszú ideig tartotta magát az a vélekedés, hogy a halhoz a száraz fehérbor illik leginkább. Ma sok gasztrofilozófus elismeri, hogy legalább ennyire, ha nem jobban passzolnak hozzájuk az erősen komlózott pilseni típusú sörök is, amelyeknek száraz, kesernyés aromái kellemes ellentétként kerekítik ki a halak könnyed, naturális ízeit. Lazachoz viszont a könnyed, elegáns lagerek illenek jobban.
Csirke, sertés
Az édesebb sertés- és csirkehúsokhoz a telt, malátás ízű lagersör, a vienna illik, vagy egy könnyed, kevésbé kesernyés cseh sör. A Csehországban és Ausztriában népszerű szaftos, knédlis, nokedlis apróhúsokhoz nagyon illenek az erősebb sötét lagersörök vagy a müncheni Oktoberfest idején készített festbierek.
Borjú, marha, bárány
A markánsabb vörös húsok testesebb, fűszeresebb, ízesebb, felsőerjesztésű söröket kívánnak partnerül. Klasszikusként egy pale ale a legmegfelelőbb, de adhatunk mellé sötét belga apátsági sört vagy trappistát is, esetleg egy bitter ale-t.
Erősen fűszerezett ételek
Az erősen fűszerezett, csípős ételek mellé inkább a semlegesebb, enyhébben komlózott, könnyű sörök, lagerek adják a megfelelő kíséretet. Vita a csípős ételek kapcsán nem is igazán azon van – mivel az erős ízek úgyis elnyomnak minden mást –, hogy milyen sört kínáljunk az étel mellé, hanem azon, hogy mennyit.
BBQ
Mi mást is ajánlhatnánk a szabad tűz fölött készített ételekhez, mint füstízű rauchbiert – lelőhelyeit a füstölt halaknál ismertettük. Alternatívaként még szóba jöhet egy száraz porter vagy egy stout is, de adhatunk hozzá pilseni típusúakat is.
Virslik, kolbászok, füstölt húsok
Virslihez – Krúdy szerint is – gazdagon malátázott lager illik (ő bécsi serként nevezte). A klasszikus német Weisswurst is leginkább az aranysárga lagersörrel adja ki ízeit, bátrabbak azonban megpróbálhatják szűretlen világos búzasörrel is.
A gazdag ízű kolbászok és a véreshurka barna búzasört kíván, esetleg egy kölscht.
A füstölt húsok a füstölt sörökkel harmonizálnak.
Desszertek
Az étkezést befejező desszertek legideálisabb partnerei a belga sörök: a fanyar, rafinált ízű fehérsörök, a gyümölcsízesítésű lambicok, de jó választás egy édeskésebb apátsági sör is. Krémes süteményekhez, csokoládékhoz, pudingokhoz magas alkoholtartalmú barley wine típusú söröket párosíthatunk.//
Kapcsolódó cikkeink
Alkalmazott művészet
Bár a magyar sörpiac fejlődési irányát a prémium kategóriájú sörök…
Tovább olvasom >Formabontóan új, saját sört készítettek a BGE hallgatói
Nemcsak íz, hanem megjelenés szempontjából is formabontó a BGE hallgatói…
Tovább olvasom >További cikkeink
A csodálatos mandarin – A nap videója
Yoshihiro Okada „műveit” már ismerik olvasóink: néhány vágást ejt mandarinok héján,…
Tovább olvasom >Mit meg nem tesznek a frissességért! – A nap képe
A skandináv országokban kultusza van a friss élelmiszereknek – íme…
Tovább olvasom >