Intézkedést dolgozott ki az FM a meggypiaci árutöbblet kezelésére

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 07. 09. 12:10

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) az ágazati szereplők bevonásával kidolgozta a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket: a tárca a kormány által biztosított többletforrások és a saját forrásainak átcsoportosításával 800 millió forintos támogatást nyújt 10-15 ezer tonna meggy feldolgozásához, és további 30 millió forintot a piacról történő ideiglenes kivonásához – közölte a minisztérium az MTI-vel kedden.

meggy

A tárca a piacstabilizációs intézkedéssel azt kívánja elérni, hogy a támogatás a vertikum minden szereplőjének, beleértve a meggytermelőt is, az anyagi helyzetén javítson. Ennek érdekében elvárja, hogy mindazon termelők, akik a meggyet a letevőnek értékesítik, az árujukért méltányos – a nyújtott támogatás összegénél magasabb – árat kapjanak.

A feldolgozási támogatást szeptember 1. és 30. között lehet igényelni, a kifizetés várhatóan október végéig megtörténik – közölték.

A tervezett támogatás a termék feldolgozásához és közraktárban történő tárolásához igényelhető, úgynevezett általános csekély összegű (de minimis) támogatásként. A támogatást össze kell számítani minden egyéb jogcímen a tárgyévben és az azt megelőző 2 évben kapott általános csekély összegű támogatással, és annak összege nem haladhatja meg vállalkozásonként a 200 ezer euró/3 év összeget. Amennyiben a támogatási igények együttesen meghaladják a rendelkezésre álló forrást, úgy a támogatás arányos csökkentését kell alkalmazni – írták.

Ismertetik: a támogatás kizárólag a többlettermés feldolgozása után és annak közraktárba tétele esetén nyújtható. A támogatás igénylőjének nyilatkoznia kell az előző három év átlagterméséről, az átlagos felvásárolt mennyiségről, illetve az átlagos feldolgozott mennyiségről, továbbá a kérelemhez csatolnia kell a felvásárlást és a feldolgozást igazoló 2014. évi szerződések, számlák és felvásárlási jegyek másolatát. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jogosult ellenőrizni a megkötött szerződések, dokumentumok és nyilatkozatok tartalmát, továbbá a szerződéses feltételek teljesülését.

A feldolgozandó meggynek hazai fajtának kell lennie úgymint: érdi, újfehértói, debreceni, kántorjánosi, csengődi vagy cigánymeggy. A feldolgozásnak 2014. június 20. és július 20. között kell megtörténnie.

A támogatási kérelmek benyújtását, valamint a részletes támogatási feltételeket külön, várhatóan július második felében megjelenő jogszabály fogja tartalmazni – olvasható a közleményben. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink