interpack 2017: 170.500 szakmai látogató gondoskodott a bőséges megrendelésekről a kiállítóknak

Szerző: Trademagazin Dátum: 2017. 05. 25. 10:56

Az interpack 2017 szakvásárt, a csomagolóipar és a kapcsolódó folyamatalapú ágazatok világviszonylatban is legnagyobb és legjelentősebb szakvásárát a rendezvényt megelőző átütő érdeklődése rekordmértékű részvételt eredményezett 2.865 kiállítóval. A május 4-10. között kitűnő hangulatban zajló vásárnapok szolgáltak újabb rekordokkal: a 170.500 kiállító 74 százaléka érkezett Németországon kívülről Düsseldorfba – a látogatók háromnegyede pedig döntésekért felelős vezető volt.

20170507_142658

A német és az összesen 168 országból érkezett kimagasló szakemberek jelentős részaránya nagyon elégedett visszhangot váltott ki az ígéretes üzletek előkészítésének, sőt akár konkrét, nem ritkán még euróban is hétszámjegyű üzletkötésnek örvendő kiállítók körében. A látogatók másrészt a kiállított innováció utolérhetetlen sokaságának és a páratlan piaci áttekintésnek örülhettek. Ezt tükrözte a szakvásár látogatói értékelése is: a megkérdezettek közel 98 százaléka a hivatalos felmérésében azt válaszolta, hogy elégedett vagy nagyon elégedett az interpack 2017 szakvásáron tett látogatásával. A látogatók az interpack valamennyi kínálati csoportja iránt érdeklődtek, ezen belül pedig a csomagolóanyagok gyártása jelentősen nagyobb érdeklődésre tett szert a megelőző rendezvényhez viszonyítva.
„Az interpack egyértelműen kihagyhatatlan seregszemléje az iparág vállalatainak, egyúttal pedig páratlan lendületet is ad a fejlődésnek. A három évente rendezett szakvásár nem pusztán egyedülálló seregszemle, hanem egy olyan hely is, ahol a szerte a világból érkezett gyártók és szolgáltatók találkoznak a vevőikkel, hogy eszmét cseréljenek és üzletet kössenek” – hangsúlyozta Friedbert Klefenz, az interpack 2017 elnöke.
„Az interpack ismételten és látványosan bizonyította, hogy három éves rendezésével joggal tekintik az iparág legnagyobb jelentőségű rendezvényének és innovációs színterének. Az újonnan létrehozott ’interpack alliance’ koncepciójával az interpack, mint az ágazati vásárok a bővülő külpiacokon rendezett testvérvásárainak zászlóshajójaként nagyobb jelenlétre tett szert, így még több csúcsvezetőt vonz Düsseldorfba” – mondta el Hans Werner Reinhard, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetője.

Meghatározó irányzatok: digitalizáció, Ipar 4.0 és fenntarthatóság
Számos kiállítói standon a gyártási folyamat további, az Ipar 4.0 alkalmazások felé vezető digitalizációja volt a meghatározó. Az ilyen értelemben hálózatba kapcsolt gyártás révén lehet például gazdaságosan gyártani a megszemélyesített csomagolást vagy garantálni a visszakövethetőséget. Ezen kívül a csomagológépek és a gyártósorok moduláris kialakítása, valamint az optimális digitális kezelőrendszerek fontosak a gyártási folyamat összetettségének csökkentése és a gyártási tételek nagyságrendjében és a termékváltozatokban bekövetkező változások lehető legrugalmasabb kezelése érdekében. Annak érdekében, hogy már a gépek és berendezések gyártási folyamatában, valamint oktatásában és üzemeltetésében kezelhetővé tegyék, egyes vállalatok a virtuális valósághoz kapcsolódó, az adott gép vagy berendezés megtapasztalását átfogóan biztosító alkalmazásokra építenek. A fenntarthatóság témaköre az interpack 2017 szakvásáron is mindenütt jelen van. A kiállító vállalatok az erőforrások hatékony felhasználását mutatják be mind az egyre vékonyabb falvastagságú felhasznált anyagok, mind pedig a gyártási folyamat vonatkozásában. Ezen kívül egyre nagyobb teret kapnak az alternatív csomagolóanyagok.
Sikeres kiemelt témák
Az Ipar 4.0 vonatkozásában nem csupán a kiállítók vonultattak fel innovatív megoldásokat, hanem a VDMA, a Német Gép- és Berendezésgyártók Szövetsége által rendezett, azonos nevű interpack különbemutató is felvonultatta a legújabb ötleteket és megoldásokat. A legnagyobb szakmai visszhangot többek között a „smart4i” bemutató rendszer váltotta ki, amely megszemélyesített külső akkumulátorokat gyártott és csomagolt. Ezen a soron nem csupán a teljes gyártási folyamat volt digitális az online rendeléstől a visszakövethetőségig, hanem magát a gépet is a digitális ikerpárjának köszönhetően rekordidő alatt építették fel, ezt megelőzően pedig több egyetem együttműködésében és összefogásában tervezték.
SAVE FOOD kongresszus és az innovationparc
A SAVE FOOD kezdeményezés az alapítását követő hat évvel széleskörű, több mint 850 tagot számláló szövetséggé vált a nemzetközi gyártó iparvállalatok, szakmai szövetségek, civil szervezetek és kutató intézetek tagságával. A kezdeményezés egyes mérföldköveit az interpack keretében rendezett SAVE FOOD kongresszusok jelentik, amelynek május 4-i harmadik rendezését a résztvevők is rendkívül dicsérték a széleskörű témaköre miatt. A kongresszus többdimenziós megközelítést alkalmazott annak érdekében, hogy átfogóan megvilágítsa az élelmiszer-pazarlás és az élelmiszer-veszteségek kérdését. Olyan rangos politikai hozzászólók, mint Vytenis Andriukaitis uniós egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztos és az élelmiszer-feldolgozó ipar indiai minisztériumának főtitkára és pénzügyi tanácsadója, Gargi Kaul mellett tudományos szakemberek, lelkes civil aktivisták és ipari képviselők vettek részt. A kongresszus során a perspektíva is megváltozott és az átfogó megközelítés mellett nemzeti szintű részleteket és adottságokat is előtérbe helyezett – idén pedig Indiára összpontosítva.

Az Egyesült Nemzetek Szövetségének Élelmezési Világszervezete (az ENSZ-FAO) a kezdeményezés által finanszírozott, a fontos alapvető élelmiszerek veszteségeit okozó mechanizmusokat és megoldási lehetőségeket kutató indiai tanulmány eredményeit is bemutatta.
A SAVE FOOD partnerei, a Messe Düsseldorf vásártársaság és a FAO a kongresszus keretében írta alá a következő évek együttműködését rögzítő egyetértési megállapodást. „Az interpack egyértelmű védjegye, hogy a partnerünkkel, az FAO-val karöltve és az iparral és számos támogatóval együttműködve a jövőben is síkra szállhatunk az élelmiszer-pazarlás és az élelmiszer-veszteségek ellen. Ezzel egy jó ügy mellett harcolunk és egyaránt kommunikáljuk a témában rejlő lehetőségeket mind a csomagolóipar, mind pedig a kapcsolódó folyamat alapú iparágak felé” – fejtette ki Werner Matthias Dornscheidt, a Messe Düsseldorf vásártársaság ügyvezetésének elnöke.
Az interpack 2017 keretében az innovationparc különbemutatót szinté a SAVE FOOD témakörének szentelték, így itt is az élelmiszer-pazarlás és az élelmiszer-veszteség korlátozására irányuló, merőben gyakorlatias megközelítéséket láthattunk: ezek közé tartoztak a WPO Csomagolási Világszervezet WorldStar díjának döntősei és győztesei. A díjat többek között egy olyan, gyümölcs tárolására szolgáló műanyag tasak nyerte el, amely a beépített érlelőgáz-elnyelővel jelentősen megnövelheti az eltarthatóságot.

Magyar résztvevők az interpack-on
A düsseldorfi interpack-on ez alkalommal is számos magyar kiállító vett részt. Már rendszeres, visszatérő kiállítónak számít a HACONA Kft. és a Pro Form Kft. Idén először vett részt önálló standdal a Budagép Kft., a Poliol PET és Ziegler János Kft. A Magyar Nemzeti Kereskedőház a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetséggel együttműködve idén is szervezett egy magyar közösségi standot az interpack-ra. Ezen a standon hét kiállító vett részt, közülük többen szintén visszatérő kiállítói már a vásárnak, mint pl. a Krajcár Kft., a Mátrametál Kft. és a Pikopack Kft., valamint a Flexo Innovációs Klaszter. A közösségi standon idén először mutatkozott be a Boxprint Kft., a CODEX Kft. és a Sipospack Kft.
Az interpack-kal párhuzamosan megrendezett beszállítói kiállításon, a components-en pedig a Bervina Kft. vett részt.
Az idei interpack ismét nagyon népszerű volt a magyar szakemberek körében: mintegy 1000 szakmai látogató kereste fel az idei düsseldorfi kiállítást.

components: nagyon jó fogadtatásra talált az új koncepció
A „components – special trade fair by interpack” 2017-re átdolgozott koncepcióját a látogatók nagyon jól fogadták. A rendkívül elégedett kiállítók visszajelzése szerint ráadásul a látogatók rendkívül magas szakmai hozzáértésről tettek tanúbizonyságot. „A három évvel ezelőtti visszafogott premiert követő második components a vásárvároson belül központi helyet kapott és az interpack teljes ideje alatt zajlott, és ez tökéletesen helyes megoldásnak bizonyult. A témakör jelentőségét egyébként sem vitatták soha, hiszen a félgyártmányokat, részegységeket és szoftvereket biztosító beszállító ipar fontos szerepet tölt be a csomagolóiparban és a folyamat alapú ágazatokban a gyártási folyamatok digitalizációjában az Ipar 4.0-ás megközelítésekig. A jövőben ezért a components különbemutatót az interpack alliance Németországon kívüli szakvásárain is megrendezzük” – jegyezte meg Bernd Jablonowski, az interpack portfólió igazgatója.
A soron következő interpack szakvásárt három év múlva, 2020. májusában a düsseldorfi vásárvárosban rendezik, ami akkorra már rendelkezik a teljesen új déli vásárkapuval és az új 1-es csarnokkal is. A pontos vásáridőpontot később teszik közzé.

Kapcsolódó cikkeink