Innovatív vállalkozásokat segít az agrárkamara és a Design Terminal

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 10. 03. 11:22

Lehet jelentkezni a mezőgazdaság megújítását segítő NAK Tech Lab vállalkozásfejlesztési programra – jelentette be Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője – közölte a két szervezet közös közleményben csütörtökön az MTI-vel.

A NAK Tech Lab inkubációs program célja, hogy megtalálják helyüket a leginnovatívabb megoldások a hazai agrárszektorban és élelmiszeriparban, versenyképesebbé, fenntarthatóbbá és környezettudatosabbá tegyék az iparágat és a piacot.
Az október 3-án megjelent felhívás szerint a három hónapos programra induló innovatív vállalkozások jelentkezhetnek, a kiválasztott csapatok fejlődését üzleti képzésekkel, valamint agráripari, üzletfejlesztési és nagyvállalati mentorokkal dolgozva segítik.
A pályázatra jelentkezésnek nem feltétele az agrárszakmai előképzettség vagy agráripari tevékenység. Bárki jelentkezhet, akinek digitális innovációja elősegíti a mezőgazdaság fejlesztését. A programba egyaránt várnak olyan vállalkozásokat, amelyek most indulnak és olyanokat, amelyek már az első ügyfeleikkel dolgoznak. A részvétel feltétele, hogy a csapat rendelkezzen termékének első működő prototípusával, az úgynevezett minimum viable producttal (MVP-vel).
Győrffy Balázs, a NAK elnöke a közleményben elmondta, bemutatják, hogy a hazai agráripar számos fejlesztési lehetőséget kínál, a külföldön dolgozó hazai vállalkozásoknak vonzó fejlesztési programot nyújtanak, így a program a magyar gazdálkodók versenyképességének növelése mellett a vállalkozó szellemű agrárszakemberek utánpótlását is biztosítja.
Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője a közleményben kiemelte, a magyar mezőgazdaság egyszerre néz szembe a generációváltás, a klímaváltozás és a technológiaváltás jelentette kihívással. A megoldás az agrárium innovációs képességének növelésében rejlik.
A program nagyvállalati partnere az Axiál Kft., a Tesco-Globál Zrt., a Vodafone Magyarország Zrt., a Bonafarm Csoport, a Hungrana Kft. és a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., a cégek szakértői találkoznak a programban résztvevő startupokkal.
Az inkubációs program három hónapon át tart és három részből áll. A jelentkezők közül a legígéretesebb csapatokat meghívják az első háromnapos rendezvényre, ahonnan a sikeresen szereplő csapatok jutnak tovább. Ezután a Design Terminal workshopokon, konzultációkon segíti a csapatok fejlődését ágazati és külsős mentorok bevonásával. Az intenzív közös felkészülés és a három hónap eredményét a záróeseményen, a Demo Dayen mutatják be – ismertetik a közleményben.(MTI)


Kapcsolódó cikkeink