Innovatív gombafehérjés desszerteket fejlesztett az Eroski

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2025. 03. 28. 16:30

A spanyol Eroski áruházlánc a catering terén vezető Ausolannal, az Innomy bio–technológiai vállalattal és a Leartiker Technológiai Központtal együttműködve sikeresen zárta a Delifungus projektet, amely gombafehérjéből készült desszertek és snackszeletek fejlesztését célozta.

A Delifungus projekt azt vizsgálta, hogyan lehet a gombabiomasszából kinyert fehérjét növényi alapú élelmiszerekké alakítani

A cikk a Trade magazin 2025/4. lapszámában olvasható.

A felek egy éven keresztül azt kutatták, mi módon lehet a fenntartható és tápanyagokban gazdag gombabiomasszából kinyert fehérjét ízletes, kiegyensúlyozott és könnyen elérhető növényi alapú élelmiszerekké alakítani.

A projekthez az Eroski fogyasztói és piaci trendismeretével járult hozzá, míg az Ausolan az ipari alkalmazásra méretezést támogatta. Az Innomy innovatív receptúrákat dolgozott ki a termékek táplálkozási és funkcionális tulajdonságainak optimalizálására.

A gombafehérje előnye, hogy előállítása kevesebb vizet és földterületet igényel más növényi fehérjeforrásokhoz képest, miközben teljes értékű tápanyagprofilt kínál.

Az Eroski 2023-ban vezette be első saját márkás, húshelyettesítőkből, növényi tejitalokból, tofuból, hummuszból és készételekből álló vegán termékcsaládját. //

Kapcsolódó cikkeink