Inkább a forinthitel

Szerző: trademagazin Dátum: 2010. 04. 01. 00:02

A magyar lakosság februárban több forinthitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, és több devizahitelt törlesztett, mint amennyit felvett. A háztartások hitelállománya 7881 milliárd forint volt, amiből 3978 milliárd lakáscélú, 3541milliárd fogyasztási h

A vállalatok nettó banktartozása 617 milliárd forinttal 3 965 milliárdra csökkent februárban az előző évi adathoz képest.
Februárban a lakossági hitelek nettó törlesztése és a betétkivonás együttes eredményeként a háztartások nettó 58 milliárd hitelt vettek fel, míg a vállatok 110 milliárd forintnyi új betét elhelyezésével és 2,7 milliárd forint hiteltörlesztéssel nettó betét elhelyezők voltak a magyarországi pénzintézeteknél, ez derült ki a hitelintézetek összevont mérlegéből, amelyet szerdán tett közzé az MNB.
A háztartások február folyamán forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, azaz nettó hitelfelvevők voltak, míg devizában többet törlesztettek, mint amennyit felvettek, azaz nettó törlesztők voltak.
A szezonálisan nem igazított adatok szerint februárban a háztartások forinthitel-felvétele 1,7 milliárd forinttal haladta meg a törlesztéseiket. A devizahitelek állománya – az átértékelődésektől és az egyéb volumenváltozásoktól megtisztítva – 19,0 milliárd forinttal mérséklődött. A betétállomány a 40,4 milliárd forinttal csökkent, mivel a forintbetéteknél 27,6 milliárd forint, a devizabetéteknél pedig 12,8 milliárd forint nettó betétkivonás történt. A szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatok szerint a nettó 8,8 milliárd forinthitel felvétel történt, míg a nettó betét elhelyezés forintban 2,5 milliárd, devizában 16,1 milliárd forint volt – közli az MTI.

Kapcsolódó cikkeink