Ingyenes lehet az öntözés a mezőgazdaságban

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 02. 19. 12:11

Olcsóbb, vagy akár teljesen ingyenes lehet a mezőgazdaságban az öntözés. Lázár János a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egy lakossági fórumon arról beszélt, hogy a következő uniós költségvetési ciklus fejlesztési forrásainak felhasználásával a Belügyminisztérium feladata lesz elvezetni a földekhez a vizet.

zoldseg2

250 hektáros földjének csak a tizedét tudja rendszeresen öntözni Oláh József. Főként fokhagymát és petrezselymet termel, azt mondja: ha még ennyit sem öntözne, egy aszályosabb nyár után semmit sem tudna eladni.

„Egész nyáron nem volt csapadék és a petrezselyemgyökér egész nyáron olyan vékony volt – csak senyvedt a földben – , hogy egyszerűen nem volt piacképes”– fogalmazott a mezőgazdasági termelő.

Jelenleg összesen 120 000 hektárt öntöznek az egész országban, ami nagyon kevés – ezt már Lázár János mondta szombaton egy hódmezővásárhelyi fórumon. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár közölte: a következő uniós ciklusban 1000 milliárd forint mezőgazdasági támogatásra lehet pályázni, és a kiemelt célok között szerepel az is, hogy olcsóbb, vagy akár ingyenes legyen az öntözés.

„A Belügyminisztérium fogja a vízkormányzást intézni, ez az öntözés szempontjából azt jelenti, hogy a magyar állam nem kér pénzt azért a vízért, amit az élővizekből kivesznek, a Belügyminisztérium pedig nagyon olcsón, vagy ingyenesen fogja elszállítani a föld szélére” – mondta Lázár János.

A zöldség-gyümölcstermesztők szerint a lehető legnagyobb területen kell megoldani Magyarországon az öntözést.

„A mezőgazdaság és a kertészet jövőjének az lesz a kulcsa a következő időszakban, hogy mennyire tudjuk azt a vizet kihasználni, illetve megteremteni az öntözés lehetőségét, ami Magyarországon rendelkezésre áll” – mondta el a híradónak Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

A szakember szerint az öntözőrendszerek kialakításával Magyarország annyi zöldséget és gyümölcsöt tudna termeszteni, amennyivel a környező országok piacait is el tudná látni. (hirado.hu)

Kapcsolódó cikkeink