Informatív élelmiszercímkékkel segítené a tudatosabb vásárlói magatartást az EU
A tagállamok agrárminiszterei egyetértenek azzal az európai parlamenti javaslattal, miszerint jól olvasható és informatív címkéket kell elhelyezni az élelmiszereken. A jogszabály most visszakerült a képviselők elé.
Az élelmiszerek csomagolásán az eddigieknél egyértelműbb, jól olvasható és informatív címkéket kell elhelyezni, legalábbis ez áll abban az előterjesztésben, amire hétfőn bólintott rá az Európai Tanács – derül ki a Bruxinfo tudósításából. A tervezet a tagállami agrárminiszterek támogatása után visszakerül második olvasatra az Európai Parlamentbe.
Az Európai Unió Tanácsa hétfőn első olvasatban jóváhagyta a jogszabály-tervezetet, az intézkedéstől az EU azt reméli, hogy a fogyasztók vásárláskor tudatosabban fognak majd választani. A tagállamok álláspontja szerint a csomagoláson az energiaérték mellett bizonyos tápanyagok mennyiségi adatait is meg kell majd adni (ezek közé tartoznak a zsírok, telített zsírsavak, szénhidrátok, fehérjék, cukor, só), sőt, az Európai Tanács szerint a nyomtatott szövegnek egy meghatározott minimális betűméretét is el kell érnie.
Néhány alkoholos ital egyelőre mentességet élvez majd a kötelező tápanyag-összetétel megadásával kapcsolatos előírás alól, bár öt évvel a rendelet életbe lépését követően felülvizsgálatot fognak végrehajtani. A jogszabály kimondja azt is, hogy sertés-, bárány- és baromfitermékek esetében a származási országot is meg kell jelölni – közli az origo.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Egyre korábban indul a karácsonyi szezon: az ár-érték arány a kulcs
Az idei évben a magyarok 40 százaléka hozta előre a…
Tovább olvasom >Prémium legyen, de fenntartható is – a legifjabb generáció elvárásai
A kiskereskedelmi szereplők kénytelenek lesznek egyre nagyobb figyelmet fordítani fenntarthatósági…
Tovább olvasom >Fél év alatt 100 millió forint felajánlást tettek karitatív célokra a fogyasztók a kötelező visszaváltási rendszer révén
A hat hónapja kezdődött és a mindennapok szerves részévé vált…
Tovább olvasom >