Indulnak a karácsonyi hitelakciók

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 11. 14. 11:24

Még csak november közepén járunk, de több áruház már a karácsonyi bevásárláshoz hirdet nullás hitelakciókat- olvasható a penzcentrum.hu-n.

karacsony-ajandek

Az idei karácsonyi roham akár minden korábbinál nagyobb lehet, 200 milliárd forintot is a boltokban hagyhatnak a magyar családok Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint.

Akciós hiteleket jellemzően csak személyesen tudunk felvenni, ezért a vásárláshoz érdemes bemenni az áruházba. Jelenleg három olyan üzlet van, ahol a weblapon előzetesen megnézhetjük, hogy kínálnak-e (ingyen)hitelt.

Futamidő szerint az Euronics ajánlatai a legrugalmasabbak, itt 4, 6 vagy 10 hónapos futamidőre kaphatunk áruhitelt. Az Auchannál 6 vagy 10 hónap lehet a futamidő, míg a Tescónál csak 10 hónapra vehetünk fel akciós kölcsönt.

Az sem mindegy, hogy mekkora önerővel kell rendelkezni a kölcsönhöz:

A Tesco kölcsönéhez egyáltalán nem kell önerő.
Az Auchannál egységesen 10 százalék a saját rész.
Az Euronicsnál 200 ezer forintig nem kell önerő, 200 és 300 ezer között 10 százalék, 300 ezer felett pedig 20 százalék önerő szükséges a hitelhez.
A felvehető összegben is vannak eltérések. Az Auchan és az Euronics már pár tízezer forinttól kínál hitelt, míg a Tescónál közel 50 ezret kell felvenni legalább. A felső határban is szigorúbbak, míg náluk csupán 500 ezer forint lehet a legnagyobb felvett összeg, addig a másik két áruháznál akár 2 milliót is felvehetünk.

Persze ezek az akciók nem tartanak örökké, a leghamarabb az Euronicsnál lesz vége az akciós hitelfelvételnek, amit valószínűleg később még újra elővehet az áruház, hiszen karácsonyig még több mint hat hetünk van. A Tesco a hónap végéig adja az ingyenhitelt, az Auchannál viszont egészen a mikulás megérkezéséig felvehetjük a nullás kölcsönt.

A felelős hitelfelvételre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is fehívta a figyelmet, az MNB-hez érkezett, az áruhitelekre vonatkozó ügyfélpanaszok szerint sokan változatlanul nem látják át, hogy egy 0 százalékos kamatú kölcsönnek is lehetnek költségei. A hitelek tényleges terhét nem a kamat, hanem a valamennyi költséget összefoglaló teljes hiteldíj mutató (THM) jelzi. (Ráski Péter, penzcentrum.hu)

Kapcsolódó cikkeink