Indulhat a Kolbászfalu program Békéscsabán
Indulhat a Kolbászfalu program Békéscsabán, miután a Dél-Alföldi Regionális Operatív Program keretéből finanszírozott CsabaPark elnevezésű projekt 1,24 milliárd forint uniós támogatásban részesül. Az erről szóló szerződést a vidékfejlesztési miniszter pénteken jelentette be sajtótájékoztatón Békéscsabán.
Fazekas Sándor kiemelte: Békéscsaba a magyarországi kézműves élelmiszer-előállítás minta települése. A városban és környékén 150 kézműves kolbászkészítő dolgozik, az alapanyagot termelőkkel együtt az ágazat több ember számára nyújt megélhetést, mint egy ipari nagyüzem.
Békéscsaba a kézműves gasztronómiai hagyományok fellegvára, a csabai kolbász elismert termék, a hozzákapcsolódó kolbászfesztivál nemzetközi turisztikai vonzerővel rendelkezik – magyarázta Fazekas Sándor.
A CsabaPark projektet a város önerő nélkül, uniós és állami támogatásból valósítja meg – mondta Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere. Hozzátette: a közbeszerzési eljárás hamarosan elkezdődik, a tervek szerint 2013. április közepéig kötik meg a szerződést a kivitelezővel, és 2014. áprilisban vehetik birtokba a csabaiak az épületkomplexumot.
A beruházás keretében utak és parkolók létesülnek. Épül egy 1500 négyzetméteres „kolbászudvar-látogatóközpont”, a turisták interaktív programok segítségével is részesei lehetnek egy hagyományos, falusi disznóvágásnak és kolbászkészítésnek, fogyaszthatnak és vásárolhatnak a termékekből, és megismerhetik a kolbászkészítés történetét. A területen épül egy 2800 négyzetméteres fesztiválcsarnok, a gyerekeknek egy 2500 négyzetméteres tematikus park Óriások konyhája néven. (MTI)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Budapest ad otthont szeptemberben az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak
Idén Budapest ad otthont az Európai Ökogazdálkodási Kongresszusnak (European Organic…
Tovább olvasom >Ismét sikeres megjelenés volt a Jövő Áruháza
A SIRHA Budapest 2024 szakkiállítás hivatalos lapja a Trade magazin, amely…
Tovább olvasom >A fenntarthatóság és felelős gyártás volt idén az Alimentaria&Hostelco fókuszában
Idén március 18. és 21. között került sor az Alimentaria&Hostelco…
Tovább olvasom >