Orbán Viktor avatta fel Európa egyik legnagyobb izocukor üzemét

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2017. 10. 30. 11:32

Magyar tulajdonú gabonafeldolgozó gyárat avattak hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter részvételével Tiszapüspökin. A KALL Ingredients Kft. üzeme évente 530 ezer tonna GMO mentes magyar kukoricát dolgoz fel, hulladék keletkezése nélkül. A mintegy 45 milliárd forintból megvalósult, zöldmezős beruházás közvetlenül mintegy 500, közvetve pedig további 750 embernek ad munkát Szolnok térségében. A fejlesztés mértékét jellemzi, hogy kimutatható nemzetgazdasági hatással bír.


Az uniós cukorkvóta október 1-i eltörlésével Magyarországon lehetőség nyílt új termelési kapacitások építésére és a mezőgazdasági lehetőségek kihasználására – ezzel a céllal hozták létre a KALL Ingredients Kft.-t is. A vállalkozás többségi tulajdonosa Kárpáti László, a kisebbségi pedig az R-kord Kft. és az Opus Global Nyrt. A teljes egészében magyar tulajdonú iparvállalat élelmiszeripari alapanyagokat, cukor- és keményítő termékeket, magas minőségű gyógyszer- és étkezési alkoholt, valamint takarmány alapanyagokat állít elő, főleg exportra.
A cég hétfőn avatta fel Tiszapüspökin új izocukor gyárát. Az ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, valamint Boldog István, a térség országgyűlési képviselője.
A mintegy 45 milliárd forintból megvalósuló üzem létrejöttét, mint nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházást a kormány 9,2 milliárd forinttal támogatta. Az MKB és az Eximbank mintegy 30 milliárd forintos, piaci alapú hitelt nyújtott a fejlesztéshez.
Az üzem évente 530 ezer tonna, GMO mentes magyar kukoricát dolgoz fel. Ezzel Európa egyik legnagyobb termelőkapacitású gabonafeldolgozója lesz, ahol főként természetes édesítőszereket, izocukrot és egyéb folyékony cukrokat állítanak majd elő, kiváló minőségben, megbízhatóan kiszolgálva a régiós élelmiszeripar igényeit. A zöldmezős beruházásban, az elérhető legjobb technológiával felépült gyár hulladék keletkezése nélkül dolgozza fel a gabonát. Az üzemben közel 500 munkahely létesül, és további 750 főt foglalkoztatnak majd közvetetten, az igénybevett szolgáltatások által.
Az EXIM Bank számításai szerint az üzem tevékenysége 185 milliárd forinttal növeli a GDP-t. A megnövekedett bérjövedelem, profit és fogyasztás után fizetendő adók a költségvetés bevételeit 39,9 milliárd forinttal emelik. A gyár várható éves árbevétele 55 milliárd forint lesz, melynek 80 százaléka az európai piacokról származik majd. Az üzem indulásakor 0,2 százalékkal növeli a magyar GDP-t, és teljesítménye az ipar által megtermelt nemzeti össztermék 0,8 százalékát jelenti.

Az üzem nemzetgazdaságban betöltött szerepe
A magyar mezőgazdaság átlagosan 7-7.5 millió tonna kukoricát termel évente, melynek csak alig több mint a felét használja fel az ország, és 3-3,5 millió tonna kerül exportra. Magyarországnak, azon belül különösen a mezőgazdaságnak azonban hosszú távú érdeke, hogy a hazai feldolgozóipar és állattenyésztés nagyobb mennyiséget használjon fel, így kevesebb gabonát kelljen távoli piacokra, költséges módon elszállítani. A gabonaexport kiváltásával magas hozzáadott értéket termel, 40 milliárd forinttal több értéket teremtve az agráriumban.
A tiszapüspöki gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít egy, a szektorában kevéssé iparosodott területen megtermelt kukorica számára. Az itt készülő fő termékek az izocukor és folyékony cukrok lesznek. Az élelmiszergyártók számára személyre szabottan, a különböző célú felhasználásokhoz igazodó összetételben és tulajdonságokkal gyártják majd tiszapüspökiben a cukortermékeket, ezzel is támogatva a vevők termékfejlesztését. A Kall Ingredients termékei segítségével az élelmiszeripar is lehetőséget kap arra, hogy a cukordeficites, cukorimportra szoruló régióban kiváló minőségű, stabil alapanyag bázisra építsen. Az itt előállítandó, kivételesen magas minőségű és finomságú alkoholtermékekkel az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar mellett olyan iparágak is természetes forrásból előállított alapanyaghoz juthatnak, ahol eddig csak kőolaj alapú, szintetikus alkohol felhasználására volt lehetőség. A gyárban készülő takarmány alapanyagok magas fehérjetartalmú, költséghatékony energiaforrást jelenthetnek a kérődzőknek, sertéseknek, baromfinak, hobbiállatoknak, halaknak.

A beruházás számokban

A projekt 2015 elején kezdődött, és 2,5 év alatt fejeződött be.

– 582 napig tartott az építkezés
– 68 hektáron, 98 ezer 153 tonna beton és 5216 tonna acél felhasználásával épült fel a gyár, amelyben 1365 kilométer elektromos vezeték fut
– 37 méteres víztorony a létrehozott legmagasabb épület
– 13 ezer 107 fő dolgozott az építkezésen
– 6800 fő pályázott állásra

Kapcsolódó cikkeink