Indul az újrahasznosítást ösztönző betétdíjas visszaváltási rendszer Romániában

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2023. 12. 15. 09:40

A Romániában elindult új program célja hétmilliárd italos palack visszagyűjtésének és újrahasznosításának fellendítése.

Az új betétdíjas visszaváltási rendszer (DRS) a médiaértesülések szerint az italos palackok szelektív gyűjtését és újrahasznosítását kívánja elősegíteni azáltal, hogy a palackok értékének meghatározásával a fogyasztókat visszaváltásra ösztönzi.

Ezzel a lépéssel Románia csatlakozik 13 másik, a DRS-rendszert bevezető európai országhoz.

A DRS minden egyszerhasználatos, 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú üveg, műanyag és fém italtárolóedényre vonatkozik a tej kivételével.

A fogyasztók 0,50 RON (0,10 euró) betétdíjat fizetnek edényenként, amelyet akkor kapnak vissza, ha a RetuRO logóval és vonalkóddal ellátott üres tárolót visszaviszik a kijelölt automata vagy manuális visszaváltási pontra.

A rendszer célja, hogy 2025-re 77%-os, 2029-re pedig 90%-os begyűjtési arányt érjen el, amivel a körforgásos gazdaságot ösztönzi.

A norvég Tomra újrahasznosító vállalat visszaváltó automatákat (RVM) biztosít a romániai kiskereskedőknek a visszaváltási folyamat automatizálása és a munkaerőköltségek csökkentése érdekében.

Ez a rendszer maximalizálja az újrahasznosítási arányt, biztosítva, hogy a használt tárolóedények ne a hulladéklerakóba kerüljenek, hanem új palackok és dobozok készüljenek belőlük.

ESM

Kapcsolódó cikkeink