Indul a víziszárnyas-szezon: ilyenkor fogy kacsából és libából az éves mennyiség nagy része

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 30. 12:58
🎧 Hallgasd a cikket:

A magyar lakosság évente megközelítőleg 3 kilogramm kacsahúst és 70 dkg-1 kg közötti libahúst fogyaszt. A víziszárnyasokból készült termékek forgalma az őszi időszak beköszöntével, október második felétől nő meg ugrásszerűen. A csúcsidőszak a Márton-napot és a karácsonyt megelőző pár napra koncentrálódik. Az elmúlt években a vásárlók egyre inkább a darabolt és konyhakész termékeket keresik, míg az egész kacsa és liba iránti kereslet fokozatosan csökken az Auchan szakértőinek tapasztalata szerint.

A fogyasztás szezonalitására tekintettel az Auchan áruházak a Márton-napot megelőző hetektől egészen karácsonyig kibővített termékválasztékot kínálnak friss kacsa- és libatermékekből. Kacsából 40-féle terméket tartanak ilyenkor, libából ez a szám a 20-hoz közelít. Az elmúlt évek kereskedelmi tapasztalata azt mutatja, hogy az egész kacsa vagy liba helyett egyre többen az előkészített, darabolt húsokat, illetve az úgynevezett konyhakész termékeket részesítik előnyben. A széles választékban az innovatív sous-vide, teljesen konyhakész termékek is nagy számban szerepelnek, amelyek megőrizve minden ízt és aromát már csak a „befejező” konyhai műveleteket igénylik, hogy gyorsabb és kényelmesebb legyen a sütés-főzés. Az Auchan ikonikus Márton-napi termékei közé tartozik a libacomb, a libamell, a libanyak, a libaszárnytő, a libamáj és a libaaprólék is. Az üzletlánc nemcsak széles választékkal, hanem folyamatos akciókkal is készül, hogy minden vásárló megtalálja a tökéletes alapanyagot az ünnepi libalakomához.

Ebben az időszakban a friss hús mellett a húskészítmények között is megnövelt mennyiségben kínálnak kacsa-és libatermékeket. A 16 féle termék között van tepertő, zsír, pástétom és májasok. A kínálat egyik különlegessége az Auchan prémium kacsazsírja, ami egészségesebb, mint gondolnánk. A kacsazsír ugyanis — a libáéhoz hasonlóan — az állati zsírok közül a kedvezőbb zsírsavösszetételű kategóriába tartozik. A szerkezete hasonló az olívaolajéhoz, ezért gyakran „állati olívaolajnak” is nevezik.

Hazai hús, garantált minőségben

A vállalat friss víziszárnyas termékeinek döntő többsége magyar beszállítóktól származik. A hazai kacsa- és libatenyésztők ellenőrzött rendszere biztosítja a magas minőséget és az átlátható, fenntartható folyamatokat. A magyarországi kacsa- és libatartó és -feldolgozó vállalkozások a nemzeti hagyományokat is figyelembe veszik a magas minőséget képviselő, ízletes hústermékek előállításakor, amelyek ugyanakkor maximálisan megfelelnek a nemzetközi standardoknak is. Az átlátható, fenntartható és ellenőrzött folyamatokat minden körülmények között szem előtt tartják. Az Auchan pedig a legnagyobbak mellett olyan kisebb családi üzemekkel is együttműködik, amelyek ugyanezt a magas színvonalat képviselik. Azzal tehát, ha az ünnepi asztalra liba vagy kacsa kerül, a hazai tenyésztőket is segítjük.

A prémium minőségű termékeinket adó kacsákat és libákat gondos odafigyeléssel tenyésztik. A magyarországi vágóhídon történő feldolgozásuk pedig a legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabványoknak is megfelel – mondta el Nagy Attila, az Auchan Magyarország értékesítési igazgatója. – A szezonban nem csak kitűnő választékunkkal, hanem kedvező árainkkal is szeretnénk kitűnni versenytársaink közül“– tette hozzá.

Kapcsolódó cikkeink