Indul a Sziget fesztivál

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 08. 05. 10:10

A Hungaroring után a Sziget fesztivál tölti meg a budapesti szállásokat, napok óta folyamatosan érkeznek Budapestre a hátizsákos turisták. Befutott szombat délelőtt Hollandiából három különvonat is a Nyugati pályaudvarra, a reptéri taxisok is szép forgalmat bonyolítanak. Ma kezdődik ugyanis a Sziget, aminek idén beszédes nevet adtak: fesztiválköztársaság.

A háromcsillagos hotelekben nehezen, illetve a hostelekben gyakorlatilag egyáltalán nem lehet már szobát vagy ágyat foglalni. A Sziget koncert-epicentrumában, azaz a Nagyszínpadon idén – különböző okok miatt – lassan alakult ki a végső program, de a végére már kitisztult a kép. Összességében a tavalyhoz képest 7-8 százalékos visszaesést tapasztaltak a bérletek eladásánál, a napijegy értékesítés is csökkenhet a viszonylag gyengébb nevek miatt. A Sziget fesztivál, amely a hazai fesztiválpiac 40 százalékát birtokolja, jelentős bérleti díjat fizet a fővárosnak a közterület után, az árvíz miatt most plusz 40 millió forintot kellett elkölteni.

Gerendaiéknak azonban eddig nem lehet okuk panaszra, ugyanis minden eddigi rekordot megdöntve, 110 ezer látogatót vonzott Sopronba a VOLT Fesztivál, és öt nap alatt 127 ezren vettek részt az idei Balaton Soundon. Nem sikerült ugyan az álomprogramot összehozni a Szigetre, de az áfakönnyítés miatt 160-170 millió forinttal többet tudtak fejlesztésekre fordítani. A fesztivál teljes büdzséje 3,3 milliárd forint, míg a Sound mintegy 1 milliárd forintos, a VOLT pedig 700-800 millió forintos költségvetésből gazdálkodhat.

A fesztivál területén idén lesz elkülönített családi kemping is, új szolgáltatás a Sziget Home lakónegyed, ahol akár faházak vagy lakókocsik is bérelhetők. A VIP kemping a Szigeten lévő strand-medence szomszédságában épült fel, tehát az itt kempingezők strandolással, vagy akár medenceparti koktélozással is elüthetik az időt. A külföldiek többsége azonban Budapest egyéb szállodáinak vendégéjszakáit gyarapítja.

„A meghívott művészek a négy- és ötcsillagos szállodákban szállnak meg, az átlagos látogató pedig a háromcsillagos házakban. A belvárosi, illetve a fesztivál környéki hotelek most nem panaszkodhatnak. Sokkal több ilyen rendezvény kellene, mint a Forma 1 és a Sziget, mert novembertől áprilisig üresek a szállodák” – mondta Kormány Balázs, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének budapesti régióvezetője. Hozzátette: a Sziget több szállodánál is foglal szobákat, amelyeket aztán csomagban tovább értékesít.

A légitársaság kiesése miatt tavaly nagy gondban voltak a Szigetről hazautazó külföldi látogatók. Idén sem sokkal könnyebb Budapestet repülővel megközelíteni, a szervezők próbáltak charter repülőgépeket kibérelni, de nem jártak sikerrel. A Budapest Airport idén is készül a fesztiválozók látványos, több napig elhúzódó távozására: megnövelték a takarító személyzetet.

Az áfakönnyítés olcsóbb belépőket nem hoz, áremelkedés lesz. Egy napijegy elővételben 13 ezer forintba, a helyszínen 14 ezer forintba kerül. A hazamenős bérletért elővételben 49 ezer forintot, a helyszínen 58 ezer forintot kell fizetni. Az ottalvós bérlet pedig 58 ezer forint, illetve 66 ezer forintba kerül. Mindez a napijegy esetében ezer, a bérletek esetében pedig háromezer forintos áremelkedést jelent. A MÁV az idén is ötven százalékos kedvezményt ad a Sziget Fesztiválra vonattal utazóknak. Akik a fesztiválon a kihelyezett pénztárban váltják meg a teljes árú menetjegyüket, 20 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe. (Vég Márton, Világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink