Indul a napraforgó betakarítása Békés megyében

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 28. 11:42

Indul a napraforgó betakarítása Békés megyében. A növényállomány kezelése érésgyorsítóval a legtöbb helyen befejeződött, a növény betakarítása a jövő héten elkezdődik – tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára az MTI-t.

napraforgo

Barabás Béla elmondta: idén hetvenezer hektár a napraforgó vetésterülete Békés megyében, a növényállomány döntő hányada olajnapraforgó.

Az előzetes felmérések szerint a termés mennyisége és minősége alapján jók a terméskilátások. Hozzátette: a napraforgó tonnánkénti piaci ára 10-15 százalékkal elmarad a tavalyitól, a termelők 80-85 ezer forintért tudják értékesíteni.

A mezei pocok fertőzés a napraforgót nem érinti olyan mértékben mint az őszi búzát. A megye különböző részein, a gyengébb növényállományban észlelhető inkább kártétel. A korszerű agrotechnológia alkalmazásával termelt napraforgó táblákban kiegyenlített a növényállomány, a jó évekhez hasonló lesz a hektáronkénti terméshozam – tette hozzá a szövetség titkára.

Békés megyében 375 ezer hektár a szántóföld nagysága, a területnek több mint a húsz százalékán termelnek napraforgót. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink