Indul a megújult nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés
Június 16-tól kezdetét veszi az országos szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. A nyári mustrát elrendelő dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár kiemelte, alapjaiban megújult a célellenőrzés, a korábbiaknál koncentráltabb figyelem irányul majd egy-egy jelentős szakterületre, népszerű termékkörre.

(Fotó: Pixabay)
Június 16-tól augusztus 11-ig tart a 2023-as nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyet dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára rendelt el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálta szűk két hónapos mustra ellenőrzéseit a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok, valamint a Nébih szakemberei hajtják végre. A nyári célellenőrzés kapcsán dr. Nobilis Márton kiemelte: az idei évben alapjaiban megújult koncepció szerint koncentráltabb figyelem irányul majd egy-egy jelentős területre, kedvelt termékkörre annak érdekében, hogy mind a hatóság, mind a lakosság pontosabb képet kaphasson az aktuális helyzetről. A tematikus ütemezés lehetővé teszi a rendszeres tájékoztatást, egyúttal a célterületeken feltárt jellegzetes hibákat minden érintettnek lehetősége lesz időben javítani.
A célterületek között a nyári táborok, a streetfood, a Balaton körüli „Fröccsutcák” mellett helyet kaptak például az ökogazdálkodók és a nyári lovas táborok is
A termékeket illetően többek között fagylaltot, dinnyét, grillhúst, fröccs alapborokat vizsgálnak majd a Nébih laboratóriumaiban, de grilltálcák, lebomló zacskók és állatgyógyászati termékek is „mikroszkóp alá kerülnek” – ismertette az államtitkár. Újdonság továbbá, hogy a járási szakemberek közreműködésével több jelentős fesztivál élelmiszerbiztonsági helyzetéről gyorsjelentés formájában kaphatnak képet a fesztiválozók.
A nyári mustra ellenőrzési szakasza augusztus 11-én zárul. Az eredményekről, tapasztalatokról az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság rendszeresen beszámol majd honlapján és közösségi média felületein.
AM
Kapcsolódó cikkeink
Szántóföldi szenázsról és zöldtakarmányról szóló bemutató zajlott Tordason
2025 áprilisában a Nébih Szenázs és Zöldtakarmány bemutatót rendezett Tordason.…
Tovább olvasom >Szigorodnak a húskészítményekre vonatkozó szabályok – új fogalom is bekerül a rendeletbe
Újabb, a hazai élelmiszerszabályozást érintő módosítási tervezet jelent meg: az…
Tovább olvasom >A Nébih a napraforgó gazdaságilag legfontosabb kórokozóiról nyújtott áttekintést
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) május elején kórtani bemutatót tartott…
Tovább olvasom >További cikkeink
Orbán Viktor: az árréscsökkentést új termékekre is be fogjuk vezetni, ha szükséges
Az árrésszabályozást fenn kell tartani, mert az indokolatlan áremelésekkel szemben…
Tovább olvasom >Egészséges, rostban és fehérjében gazdag húskészítményeket fejlesztettek ki Debrecenben
Új, egészségvédő, rostban és fehérjében gazdag, egyedi bioaktív hatóanyagokat tartalmazó…
Tovább olvasom >A német kiskereskedelmi forgalom csökkent áprilisban havi szinten
Németországban reálértéken 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom áprilisban havi…
Tovább olvasom >