Indul a kínai sertéshús Oroszországba

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 08. 18. 11:25

Oroszország engedélyezi a kínai sertéshús importját, hogy kiváltsa az afrikai sertéspestis járvány miatt még az év elején betiltott európai behozatalt.

sertes10

Az orosz állatorvosi és növény-egészségügyi szolgálat (VPSS) azt közölte, hogy várhatóan hétfőn ismerteti azoknak a kínai cégeknek a listáját, amelyek engedélyt kapnak sertéshús exportjára Oroszországba.

Az orosz sertéshúspiac erősen importfüggő. Az európai behozatalra január végén elrendelt tilalom előtt az oroszországi sertéshús-fogyasztás felét dániai, spanyolországi és németországi import fedezte. Ennek kiváltására Oroszország azóta megnövelte importját például Brazíliából.

Tavaly az EU-ból Oroszországba irányuló sertésexport értéke elérte az 1,4 milliárd eurót.

Ugyancsak az orosz állatorvosi és növény-egészségügyi szolgálat közlése szerint, 12-re növelték azoknak a chilei cégeknek a listáját, amelyek halat és haltermékeket szállíthatnak Oroszországba.

Oroszország augusztus 7-én teljes embargót vetett ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint az augusztus 7-én elrendelt embargó hatására kialakult űrt ázsiai, afrikai és latin-amerikai termelők tölthetik be. (MTI, világgazdaság Online)

Kapcsolódó cikkeink