Indul a hazai gyümölcsszezon
Immár harmadik alkalommal hirdeti meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az Európai Friss Csapat program részeként június 17-ére a Zöldség- és Gyümölcsnapot. A cél változatlan, felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségére egészségünk szempontjából, valamint a gyümölcsszezon beköszöntével népszerűsíteni a hazai agrárium szezonális termékeit.
Az Európai Friss Csapat program egész évben kampányol a zöldség- és gyümölcsfogyasztás ösztönzése érdekében, hiszen ezek rendszeres, napi fogyasztása számos jótékony hatással bír. Antioxidáns-tartalmuknak köszönhetően megelőzhetők bizonyos betegségek, vitamintartalmuk támogatja az immunrendszer működését, rosttartalmuk pedig az egészséges emésztéshez járul hozzá. Napi 4-5 adag elfogyasztása – nyersen vagy akár elkészítve – már alapvetően fedezi szervezetünk igényeit!
De mivel a friss zöldségek és gyümölcsök nemcsak egészségesek, hanem finomak is, egyáltalán nem baj, ha többet eszünk belőlük! Sőt, ilyenkor nyáron ez szinte kötelező is, hiszen a kánikulában jobban esnek a könnyű zöldséges fogások, a folyadékpótlásban pedig bevethetjük a lédús gyümölcsöket is.
A Zöldség- és Gyümölcsnap egyfelől pont erre buzdít, hogy felhívja a figyelmet: próbáljunk meg minden étkezéskor friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Másfelől az igazi hazai gyümölcsszezon kezdetét is jelenti.
Június közepétől friss, zamatos hazai termesztésű gyümölcsök bőséges kínálata válik elérhetővé a piacokon és a boltokban. A szabadföldi szamóca mellé érkezik a meggy, a cseresznye, a kajszi, majd később a dinnye, az őszibarack, a szilva és a szőlő. De ne felejtkezzünk el az egresről, a málnáról, a szederről vagy éppen a ribizliről se!
„Idén úgy látjuk, kifejezetten jó termésre számíthatunk: a meggy mellett lesz végre megfelelő mennyiségű kajszi, és a tavalyinál jobb dinnyeszezont várunk. Idénygyümölcseink – és zöldségeink is – kiváló minőségben kerülnek piacra, érettek, finomak és kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkeznek.”
– hangsúlyozza Győrffy Balázs, a NAK elnöke.
Hozzáteszi, érdemes szezonális termékeket választani, mert ezeket akkor szedik le, amikor a legfinomabbak, a legjobb minőségűek, helyben teremnek, nem utaznak több száz kilométert, így ezzel a környezetet is védjük, és vásárlásukkal a helyi termelőket támogathatjuk. Akinek van kedve új ízeket megkóstolni, kereshet klasszikus magyar nemesítésű, különleges ízvilágú gyümölcsöket is, mint például az érdi meggy, a gyönyörű és zamatos Mariska őszibarack vagy az édes magyar kajszi.
A Zöldség- és Gyümölcsnapra idén az Európai Friss Csapat influencerei is készülnek: Soopfie és Sajt32 izgalmas videókat készített, Bernáth József séf legújabb receptjei pedig elérhetők a program weboldalán (www.frutti-veggi.hu ). Mindannyian arra buzdítanak mindenkit, fogyasszon ma minden étkezéshez zöldséget, gyümölcsöt vagy akár belőlük készült fogásokat.
Kapcsolódó cikkeink
Magyar sertéshúsból készült ételek kerüljenek az ünnepi asztalra!
Nem csak a halas ételek kerülnek középpontba az ünnepi időszakban,…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >Ízletes desszertek mellett számos gyógyszerünk alapanyaga a mák
Nem csak desszertjeink hagyományos alapanyagaként kiváló a mák. A gazdag…
Tovább olvasom >További cikkeink
Adni Öröm! – nehéz sorsú embereknek gyűjtenek tartós élelmiszereket a SPAR-üzletekben
Elindult mától a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a SPAR Magyarország…
Tovább olvasom >Díjemelés a Magyar Postánál: ennyibe kerülnek majd a leggyakoribb postai szolgáltatások 2025-ben
A Magyar Posta célkitűzése továbbra is az, hogy hatékonyan és…
Tovább olvasom >Nébih: rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat hívott vissza az LPP Hungary Kft.
A SINSAY márkájú, rénszarvasmotívummal ellátott kerámiatálat a termékről leváló fóliaréteg…
Tovább olvasom >