Érdemes Ázsia felé nyitni

Szerző: trademagazin Dátum: 2012. 11. 05. 08:00

Indokolt a nyitás a magyar külkereskedelemben, mivel a világgazdaság hajtóereje immár Európán kívül van – mondta Hídvégi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár elmondta: a keleti piacokon kereskedőházak létrehozásával, közvetett módon, azaz a beszállítói kapcsolatokon keresztül, vagy harmadik országok segítségével lehet elősegíteni a külkereskedelmi kapcsolatok erősítését.

Hídvégi Balázs a magyar kormány külgazdasági stratégiáját ismertetve elmondta: az évtized végéig szeretnék, ha megduplázódna, 140 milliárd euróra nőne az export, a kis- és középvállalatok kivitele kétszeresére, 12-15 milliárd euróra emelkedne, illetve duplájára nőne a közvetlen tőkebefektetések értéke Magyarországon, és a magyarországi vállalatok külföldi beruházásainak értéke is.

Kijelentette, a kivitel növelése egyaránt szolgál belgazdasági szempontokat, így a gazdasági növekedést, a foglalkoztatás bővítését, de a külső egyensúly javulásához is hozzájárul.

A helyettes államtitkár a magyar külkereskedelemről szóló értékelésében elmondta: Magyarország gazdasága rendkívül nyitott, jelentős mértékben épül a külkereskedelemre. Az áru- és szolgáltatásexport GDP-hez viszonyított aránya 87 százalék, és a kivitel erősen koncentrált az Európai Uniós tagállamok irányában.

„A magyar kivitel 2003 óta több mint megduplázódott, és a tavalyi 7 milliárd eurós külkereskedelmi többletre méltón lehetünk büszkék” – mondta a nemzetgazdasági minisztérium szakembere.

A minisztérium üdvözli azokat a befektetőket, akik hosszú távú, stratégiai beruházásban gondolkoznak, s arra ösztönzik őket, hogy régiós partnerségeket is alakítsanak ki – fogalmazott az államtitkár-helyettes. E tekintetben fontos szerepük van a városoknak és a megyéknek – tette hozzá.

Elmondta: kiemelt fontosságú a Kárpát-medencei beruházások ösztönzése, nem kizárólag a magyar nyelvű területeken. Mint mondta, „itt egy 50-60 milliós piacban érdemes gondolkozni és ha ezekre a piacokra sikerül betörni, akkor új horizont nyílik meg a kivitel növekedése előtt”.

Hídvégi szerint a Kárpát-medencei külgazdasági kapcsolatok erősítéséhez több eszköz is rendelkezésre áll, így a regionális klaszterképződés támogatása, a kkv-k és a kiemelt stratégiai jelentőségű programelemek támogatása, struktúra- és közlekedésfejlesztés, illetve a térségi szak- és felnőttképzés támogatása. (MTI)

Kapcsolódó cikkeink