Indokolatlanul drága a magyar élelmiszer

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 05. 30. 12:45

Drágábban kínálják a hazai élelmiszerek kétharmadát a boltokban, mint amekkora ár indokolt volna – hivatkozik a Magyar Nemzet az Agrárgazdasági Kutatóintézet felmérésére.

Kertész Róbert, az Agrárgazdasági Kutatóintézet ágazati ökonómiai osztályának vezetője a lapnak elmondta: tapasztalataik szerint az élelmiszerek bolti ára többnyire magasabb annál, mint ami az adott élelmiszerek előállítási költségéből és egy méltányosnak nevezhető nyereségszintből következne.

Idén az év első három hónapjában a tejnél és a trappista sajtnál csak néhány százalékos, de a tejfölnél már 16 százalékot meghaladó indokolatlan többlet figyelhető meg a bolti árakban. A kenyér átlagos fogyasztói ára közel 10 százalékkal, míg a liszté 30 százalékkal magasabb az indokoltnál. A kenyér drágulását az is segítette, hogy a lakosság számított az áremelkedésre.


A szakértő szerint árnyalja a képet, hogy a korábbi időszakban – igaz, lényegesen kisebb mértékben ugyan, de fordított volt a helyzet, azaz a bolti árak három százalékkal elmaradtak az indokolttól. Kertész a második negyedévben az alapvető élelmiszerek árának szerényebb változását várja.

Kapcsolódó cikkeink