India Budapesten: „Rising India in Central Europe” konferencia

Szerző: trademagazin Dátum: 2011. 11. 08. 13:37

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Külügyminisztérium, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Indiai Nagykövetség támogatásával november 23-án „Rising India in Central Europe” címmel konferenciát szervez a CoSignum Eco-Innovation. A rendezvény célja hasznos információkkal és potenciális partnerekkel szolgálni az indiai piacra törekvő magyar vállalkozások számára, illetve hazai befektetési lehetőségeket bemutatni indiai cégeknek.

India a világ második legnépesebb (1,2 milliárd fő) és hetedik legnagyobb területű állama. Az elmúlt öt évben a GDP-je 8,5 százalékkal nőtt átlagosan,a 2012-2017 közötti időszakban 9 százalékos növekedés várható. Amennyiben a növekedés üteme nem csökken, akkor 20 éven belül a Föld harmadik legnagyobb gazdaságává válhat.

A magyar-indiai kétoldalú áruforgalom több mint duplájára nőtt az elmúlt 5 évben. A magyar kivitel 358,7 M USD volt 2010-ben, ami 90,4%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Exportunk javarészt elektromos és energetikai gépekből, adatátviteli berendezésekből és ezek alkatrészeiből, növényi alkaloidákból, melegen hengerelt acéllemezből, valamint gázkompresszorból áll. Importunk zömét pamut alapanyagú textíliák, ruházati cikkek, bőr- és cipőipari termékek, gyógyszerek és vegyipari termékek (együttesen kb. 60%), ill. gépek, berendezések és járműalkatrészek (30%) alkotják.

A Magyarországon megvalósított indiai működőtőke-befektetések összesített állománya meghaladja az 1 Mrd USD-t és ezek összesen mintegy 6200 embernek adnak munkát. A legnagyobb befektetők:
Sun Pharmaceutical Industries Ltd.: gyógyszergyártás és vegyipar; 260 M USD
Crompton Greaves (CG) Electric Systems Hungary Zrt. (Avantha Group): energetika és élelmiszeripar; 250 M USD
Samvardhana Motherson Reflectec (SMR) Automotive Mirror Technology Hungary Bt.: autóalkatrész-gyártás; 120 M USD
Orion Elektronikai Kft. (Thakral Group): elektronika; 130 M USD
Tata Consultancy Services (TCS) Ltd.: globális tanácsadás, technológiai és BPO-szolgáltatások, IT és szoftverfejlesztés; 100 M USD

Az Indiai Statisztikai Intézet (ISI) adatai szerint 9,8 M USD értékű magyar működőtőke-tőkebefektetés valósult meg Indiában 2011 januárjáig.

A legnagyobb magyar befektetők:
A Richter Gedeon Nyrt. többségi (51,0%-os) tulajdonában lévő Themis Medicare Ltd. 2004-ben Richter-Themis Medicare (India) Pvt. Ltd. néven zártkörű vegyes-vállalatot hozott létre. A hatóanyagokat és intermediereket gyártó vállalat 2006-ban kezdte meg működését a Mumbaihoz közel található Vapi városában.
A Ganz Energetika Kft. vízturbinákkal és szivattyúkkal van jelen az indiai piacon, ahol Technip-Ganz Machinery India Pvt. Ltd. néven alapított vegyes vállalatot.
A MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. 2008-ban szerződést irt alá az indiai állami Oil & Natural Gas Corp. (ONGC) Ltd.-vel 35% részesedés megszerzésére egy szárazföldi kutatási blokkban. A kutatófúrások 2010-ben kezdődtek meg.
A Diagon Kft. 2010 szeptemberében technológia-átadásról és hematológiai reagensek közös gyártásáról írt alá megállapodást India egyik vezető gyógyszeripari vállalatával, az akkor az indiai ICICI csoporthoz tartozó RFCL Ltd.-vel, amelyet az amerikai Avantor Performance Materials Holdings vásárolt fel 2010 novemberében.

A Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a magyar-indiai kapcsolatok fókuszába a kis- és középvállalatokat kívánja tenni, mely törekvését a budapesti indiai nagykövetség is támogatja.  Indiai KKV-kkal gyümölcsöző együttműködésre lát lehetőséget a Hivatal az autóalkatrész-gyártás (kooperáció, beszerzés), az élettudományokhoz kapcsolódó biotechnológia, az élelmiszerfeldolgozó-ipar, a biomassza hasznosítás, az integrált zöld energia és az orvosi műszergyártás területén. Befektetésösztönzés területén a HITA szorgalmazza az indiai iparvállalatok befektetéseit a gyógyszeripar, a vegyipar, az ICT, az SSC és az elektronikai ipar területén.

A rendezvényen várhatóan jelen lesznek a Confederation of Indian Industry (CII) üzletember delegációja és a Magyarországon lévő indiai cégek vezető képviselői is. A konferenciáról, melynek fővédnökei Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter és Gauri Shankar Gupta, India budapesti nagykövete bővebb információk olvashatóak a http://chemolcongress.hu/content/growing_india honlapon.

Kapcsolódó cikkeink