A világ legdrágább és legolcsóbb városai

Szerző: Trademagazin editor Dátum: 2019. 03. 19. 11:00

Az Economist Intelligence Unit friss rangsorának 30 éves történelmében nem volt olyan, mint most: három város is elmondhatja magáról, hogy ott a legdrágább élet, a top 10-ben egyébként bőven vannak európai városok, míg a legolcsóbb 10 város között már nincs európai – írja BBC nyomán a portfolio.hu.

Az évente elkészített kutatás 133 várost hasonlít össze olyan termékek ára mentén, mint például a kenyér. Azt vizsgálják, hogy mennyivel mentek feljebb vagy lejjebb az árak az adott városban a New York-i megélhetési költségekhez viszonyítva, mint benchmark.


Az idei listán három város is fej-fej mellett végzett a világ legdrágább városa címéért: a győztesek Szingapúr, Párizs és Hongkong. Párizs például már 2003 óta folyamatosan benne van a top 10-ben, ami nem csoda, tekintve, hogy például egy női hajvágás a francia fővárosban közel 120 dollárba kerül, míg Zürichben (ami egyébként szintén ott van az első 10 helyen) 74 dollárba, Oszakában (szintén a 10-es listán) 54 dollár.

A legdrágább városok között több európai város is szerepel, a tanulmány készítői szerint azért, mert ezekben a városokban a háztartási, higiéniai, rekreációs és szórakozási lehetőségek is sokba kerülnek.

A világ legdrágább városai:

1. Szingapúr
1. Párizs
1. Hongkong
4. Zürich
5. Genf
6. Oszaka
6. Szöul
7. Koppenhága
8. New York
9. Tel Aviv
10. Los Angeles

Az infláció és a volatilis devizapiacok mindeközben nagy szerepet játszottak abban, hogy az olyan országok, mint Argentína, Brazília, Törökország és Venezuela megélhetési költségei jelentősen visszaessenek. Caracas lett az idei évben a legolcsóbb város a világban, ami nem csoda, tekintve, hogy az országban tavaly 1 000 000% volt az infláció, tavaly decemberben például egy hét alatt dupla annyit kellett fizetni egy csésze kávéért a fővárosban a pénz elértéktelenedése miatt.

A világ legolcsóbb városai a következők:
Caracas
Damaszkusz
Taskent
Almati
Bengaluru
Karacsi
Lagos
Buenos Aires
Csennai
Újdelhi

(portfolio.hu)

Kapcsolódó cikkeink