Ilyen lesz a karácsonyi halas szezon

Szerző: Trademagazin Dátum: 2025. 10. 31. 10:33
🎧 Hallgasd a cikket:

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA HAL) tájékoztatása szerint a gazdasági nehézséget okozó aszálykárok és a növekvő  költségek ellenére is a hazai haltermelők biztosítják a fogyasztók számára, hogy a  karácsonyi asztalra kiváló minőségű hazai hal kerüljön. 

A magyar háztartásokban hagyományosan a karácsonyi időszakban fogyasztják a legtöbb halat,  ekkor a haltermelők teljes éves értékesítését tekintve az éves halfogyasztás 35-40 százaléka  realizálódik. Ez az arány egyes nagy haltermelőknél, vagy a karácsony előtti „nagy hajrában”  lévő kiskereskedelmi egységeknél akár 60-70 százalékot is elérhet. 

Ekkorra időzítik a tógazdaságok a nagyszabású lehalászásokat, és bár idén az aszály jelentős  gazdasági hatással volt a haltermelőkre – sokan nem tudták üzemi szintre feltölteni  halastavaikat –, a MA-HAL szerint bőséges és kiváló minőségű hazai halkínálat áll a fogyasztók  rendelkezésre, melyből az év során ünneptől függetlenül is vásárolhatnak a fogyasztók, hogy  változatos halételekkel színesítsék a mindennapok vacsoraasztalát. 

Mi várható a boltokban? 

A szervezet arról tájékoztatott, hogy a hazai fogyasztók a tavalyi árszintre számíthatnak. Ezt  annak ellenére jelentik ki, hogy a termelők és a boltok fenntartási költségei a jelentősen növekedtek. A szakmaközi szervezet szerint a cél az, hogy a fogyasztó a tavalyi árhoz hasonló  áron jusson hozzá a kiváló minőségű magyar haltermékekhez. 

A MA-HAL irányárakat is közzé tett, hangsúlyozva, hogy ezek tájékoztató jellegű, jellemző  kiskereskedelmi árakként értendők, amelyek boltonként és régiónként eltérhetnek: 

  • Élő ponty: 2000 – 2500 forint/kg 
  • Pontyszelet: 3500 – 4500 forint/kg 
  • Afrikai harcsafilé (bőr nélkül): 4500 – 5500 forint/kg 
  • Szürkeharcsafilé: 7000 – 9000 forint/kg 
  • Busaszelet: 1500 – 2000 forint/kg 

A hal több mint étel 

A MA-HAL felhívta a figyelmet a hazai hal fogyasztásának nemzetgazdasági és környezeti  előnyeire is, és kiemelve, hogy a magyar akvakultúra termékei mind kiváló minőségűek.  Továbbá nem lehet elégszer elmondani, hogy a halak fogyasztása kiemelten fontos az  egészséges táplálkozásban.

Hangsúlyozták, hogy a magyar haltermékek nemcsak minőségi, hanem azok termelése ökológiai szempontból is igen magasra értékelhetőek. A szervezet úgy fogalmazott: „Aki  ilyen terméket választ a karácsonyi asztalára, az nem csak a saját egészségét, de a környezetét  is óvja”. Ezzel utalva arra is, hogy a hazai hal szállításának ökológiai lábnyoma lényegesen  alacsonyabb, mint az importból származó termékek esetében. A szakmaköz szervezet arra is  felhívta a figyelmet, hogy magyar hal vásárlásával a fogyasztók közvetlenül támogatják a hazai  haltermelőket és munkahelyeket. 

A magyar haltermelők ezzel biztosítják, hogy bőségesen rendelkezésre álljon a karácsonyi  asztalhoz szükséges árualap és a fogyasztók kiváló minőségű magyar haltermékekhez  jussanak. 

Kapcsolódó cikkeink