Változások a 2013-as cafeteria-rendszerben

Szerző: trademagazin Dátum: 2013. 01. 14. 10:15

2013-ban nő a cafeteria juttatások adóterhelése, ám több elem esetében kedvezően változnak a feltételek. Az RSM DTM adótanácsadó összegyűjtötte a béren kívüli juttatásokat érintő legfontosabb adóváltozásokat.

Adómentes a kifizető által az adóévben legfeljebb 50 000 forint értékben juttatott, sporteseményre vagy kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, könyvtári beiratkozási díj. Nem tartozik azonban ide a Széchenyi-pihenőkártya szabadidő alszámlájára utalt munkáltatói támogatás.

A béren kívüli juttatásokat 16 százalékos személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás terheli, amely utóbbi kötelezettség mértéke 2013-tól 10 százalékról 14 százalékra emelkedik – írja az RSM DTM adótáncsadó blogjában Hegedüs Sándor partner, adóüzletág vezető. Az egyes meghatározott juttatásokat továbbra is 16 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli. A kifizetőt terhelő adó alapja változatlanul a juttatás értékének 1,19-szerese.


Változik az Erzsébet-utalvány fogalma és havi keretösszege. Tavaly csak átmeneti szabály tette lehetővé, hogy az Erzsébet-utalvány fogyasztásra kész étel vásárlásán túl a melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására is felhasználható legyen, 2013-tól ez a lehetőség véglegessé válik. Az Erzsébet-utalvány havi keretösszege 8 ezer forintra emelkedik.

Idén januártól a munkáltató akkor is biztosíthat utalvány formájában munkahelyi étkeztetést, ha az étkezőhely külsős személyeket is kiszolgál. Továbbra is feltétel azonban, hogy az étkezőhelynek a munkáltató telephelyén kell működnie.

Iskolakezdési támogatás 2013-tól csak papír alapú vagy elektronikus utalvány formájában adható, azaz a számlával történő elszámolás lehetősége megszűnik. A maximálisan adható összeg gyerekenként és szülőnként 29 400 forint. (Hvg.hu)

Kapcsolódó cikkeink