Ilyen a box!
Egyfajta kényszer vezetett egy hosszú távon is életképesnek tűnő trend megerősödéséhez: a pandémia ideje alatt kiszállításra vagy elvitelre ételeket készítő éttermek brunch jellegű reggelit – brunchboxokat – kínálnak látványos, nagy kartondobozokban, többnyire 2-3 személynek ajánlva azokat.
A gazdag reggeli élményét a pandémia ideje alatt is igényelték a fogyasztók (már aki megtehette), erre a keresletre épült számos étterem átalakított koncepciója: a reggeli hangsúlyosabbá tétele, minőségének emelése. Ennek célszerű módszere volt a kínálat magasabb minőségi szintekre emelése és a reggeli étkezés ünnepélyessé tétele. Nagy adagokban, legtöbbször mindenféle díszítés nélkül készítenek ételcsomagokat, tipikusan reggeli kínálattal, elvitelre vagy kiszállításra. A boxok tartalma értelemszerűen a vendéglátóhely pozicionáltságától és konyhájától függ, de legtöbbször minőségi alapanyagokat használnak, nem túldíszítve az ételeket. A mennyiség és a minőség miatt jobbára brunchboxnak, gourmetboxnak nevezik őket.
Hogy mi dominál ezeken a terülj-terülj asztalkákon – édes vagy sós, húsos vagy vega, hagyományos vagy mentes ételek –, azt étterem jellege, a szakács elképzelése a kiadós vagy éppen kímélő reggeliről, az egészségtrendek, és persze törzsközönségük ízlése határozzák meg.
A reggeli dobozokkal az internetet kutatva inkább tőlünk nyugatra találkoztunk; különösen a németek mesterei a műfajnak. Mi most mégis egy svájci vállalkozás egyik ajánlatát idézzük. A MrBrunch nem étterem: kimondottan egy ilyen típusú kiszállításra specializálódó cégről van szó, dizájnolt tárolódobozokkal (utolsó képünkön), engedményeket nyújtó klubrendszerrel. És friss, egészséges, kézzel készített(!), jórészt helyi termékekkel; itt a 2-3 főnek kínált, Vegi Brunch Box nevű terméküket „mértük fel” (a képen nem ez a doboz szerepel). Ajánlatuk minden eleme mellett jelzik azok pontos súlyát is: croissant-ok, fonott kalács, rántotta, zöldségek, müzlik, csokoládémousse-ok, tej, friss narancslé, félkemény sajt, krémsajt krékerrel, gyümölcsök, egyadagos dzsemek, malátakivonatból készült funkcionális italok, méz, vaj, mogyorókrém, és – remek ötlet – egy meglepetésdobozocska képezik a bőségtálat. És az ár? Aligha drágább, mintha a budai hegyekben szállítanák ki ugyanezt ki.
Magyarországon is találkoztunk hasonló koncepcióval: dobozban kínál brunchot a Horizont és a Szimply Budapest belvárosában, a különbség annyi, hogy ezek nem klasszikus éttermek, hanem kora délutánig nyitva tartó „reggelizőhelyek”, ám célcsoportjukra jellemző, hogy a horizontcafe.hu és a szimply.hu nyelve is angol. A Horizontban például a Vegyes páros ajánlat waffelből, bagelből, kolbászból, marinált tojásból, vajból, juharszirupból, otellódzsemből, mogyoróvajból áll, valamint friss zöldségekből, gyümölcsből, és állítólag hárman is jóllaknak vele.
A „dobozos” stílus nem idegen a cateringben sem – így szállítják ki például a mártogatósokat, ám ebben az szegmensben értelemszerűen minimum rendelési mennyiségeket is megszabnak. //
Kapcsolódó cikkeink
Országos kutatás: többször reggelizne a magyar úgy, mint húsvétkor, de nehéz megszervezni
Tízből négy magyar nem szokott minden nap reggelizni, viszont a…
Tovább olvasom >Minden jó, ha a kezdete jó
Nem csak reggel, nem csak napindító étkezésként, nem csak a…
Tovább olvasom >40 magyar város 73 SPAR üzletének több mint 8000 termékét viszi házhoz a Wolt: Már a heti nagybevásárlást is online intézik a magyarok
Bolti árakon intézi helyettünk a nagybevásárlást a SPAR 73 magyarországi…
Tovább olvasom >További cikkeink
A sajátmárkák világa újra Amszterdamba költözik – interjú Peggy Davies-zel, a PLMA elnökével
A PLMA 2025-ös World of Private Label szakkiállítása újra Amszterdamba…
Tovább olvasom >Hagyományos péksütemények kiváló minőségben, generációkon át
A Pécsváradon alapított Aranycipó Kft. immár több mint harminc éve…
Tovább olvasom >„Az idei év legfontosabb feladata a tudásátadás” – Interjú Papp Zsolttal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 2025-ben kiemelt célként tűzte ki az…
Tovább olvasom >