Ilyen a boksz

Szerző: trademagazin Dátum: 2014. 03. 10. 10:03

2014 első heteiben a világméretű pénzügyi társasjáték izgalmas gellert kapott, ugyanis újra lépett a Fed és 175-ről 65 milliárd dollárra csökkentette a nyilvános kaszinója havi beruházásait! A pénznyomdából egyre kevesebb pénz jön ki, ami bizony sok helyen hiányozni fog: amíg a világ úszott az ingyen pénzben, addig örömmámorban lubickoltak a vevők is.

Gödrösy Balázs ügyvezető GFS Consulting

Gödrösy Balázs
ügyvezető
GFS Consulting

Az univerzum változások előtt áll: az első lépés a Fed kötvényvásárlási programjának szigorítása, a második annak kivezetése, a harmadik már a kamatemelés lesz.

A Tanú óta mondhatjuk bátran, hogy „a nemzetközi helyzet egyre fokozódik” és ez bizony kihat a hazai eseményekre is. Előbb Ukrajna borzolta a kedélyeket: amíg Klicskóék a ringben osztották a pofonokat, ömlöttek az eurómilliók, de ha ugyanezt az utcán teszik, az már nem szimpatikus a befektetőknek. Januárban továbbá a török jegybank kamatot emelt, hogy megvédje fizetőeszközét.

Az MNB – folytatva a pénzügyi függetlenségért vívott szabadságharcot – rekordmélységűre, 2,85 százalékra csökkentette az alapkamatot. A török veszély elillant, és a csúnya, gonosz spekulánsok a Forintocskával kezdtek szórakozni. Ez is a befolyásos külföldi nagytőke mesterkedése? Vagy csak arról van szó, hogy ellenszélben mit sem ér a szabadságharcos retorika és az unortodox gazdaságpolitika? Magyarország jobban teljesít! Látjuk… Az EUR/HUF árfolyam 314-ig robogott.

A közeljövőre nézve az Amerikai Jegybank (Fed) minden bizonnyal folytatja a pénznyomtatás visszafogását, nyomás alatt tartva a piacokat. Ez különösen érzékenyen érintheti a fejlődő országokat és devizáikat, államkötvényeiket, ide sorolva Magyarországot is.

A hazai gazdaságpolitikai vezetőket nem nagyon zavarta a forint gyengélkedése, így nagy esély van arra, hogy az MNB további alapkamatot csökkent. Sőt! A gazdaságpolitika nyilvánvaló eszköze az alacsony banki kamat, hiszen ezzel olcsóbb a hitelfelvétel, valamint ezzel is igyekeznek ösztönözni, hogy a gazdasági, illetve magánszemélyek a kevésbé vonzó bankbetétben is tartsák a pénzeiket. Ezek hatása pedig együttesen azt eredményezi, hogy a tőke a gazdaság növekedésébe tud áramlani. Az export támogatása és a külföldi beruházások hazai növelése pedig szintén a gyengébb forinttal érhető el könnyebben.

A helyzetet árnyalhatják a nemzetközi fejlemények és a választási kampány okozta izgalmak. Továbbá ne felejtsük el, hogy a devizahitelesek még mindig nincsenek megmentve, amely kérdés előbb-utóbb újra napirendre fog kerülni…

Kapcsolódó cikkeink