Illegális permetezőszerrel a krumplibogarak ellen

Szerző: trademagazin Dátum: 2016. 08. 16. 11:02

Megelégelte a hazai kistermelők egy része, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható permetszerrel hiába próbálja kiirtani a krumplibogarakat, a kártevők ellen nem használ a szer. Így a szemfüles gazdák Szlovákiából szerzik be a hatásos rovarölőt. Csakhogy ezzel büntetést kockáztatnak, hiszen a külföldön vásárolt növényvédő szer nálunk nem használható fel – tudta meg a Magyar Idők.

burgonya

Egyre nagyobb fejtörést okoz a kistermelőknek a burgonya kártevői elleni védekezés. A krumplibogarak ellen itthon egyetlen szert lehet kapni a gazdaboltokban, a kistermelők által elérhető anyag azonban már nem hatásos az élősködők ellen. Ezért sokan a közeli Szlovákiában szerzik be a megfelelő permetszert, ám ezzel komoly büntetést kockáztatnak. A „szomszédban” vásárolt szert ugyanis a honi kiskertekben nem lehet felhasználni. Bár Szlovákiá­hoz hasonlóan hazánk is az unió tagja, így elvileg egyazon szabályrendszer vonatkozik mindkét ország növényvédelmi rendszerére, de a permetszerek engedélyezése nemzeti szinten történik. Így ami a határ másik felén legálisan használható, azzal itthon nem irthatják a bogarakat a gazdák.

58148311 – colorado potato beetle eats a potato leaves A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih) megtudtuk: a különböző hatóanyagokkal szemben idővel csökken a kártevők érzékenysége, így fordulhat elő, hogy a ma kereskedelmi forgalomban kapható szer már nem hatásos a kártevők ellen. Vagyis ugyanazzal a szerrel, ami néhány éve még hatásos volt, nem biztos, hogy most is eredményesen védekezhetnek a termelők. Ez a probléma a különböző hatásmódú hatóanyagok váltogatásával előzhető meg. A külföldön vásárolt permetszer használatától azonban óva intik a gazdákat. –

Elképzelhető, hogy Szlovákiában beszerezhető olyan növényvédő szer is, amely Magyarországon csak bizonyos képesítés birtokában vásárolható meg, ennek behozatala és felhasználása azonban szigorúan tilos – közölte a hatóság. A növényvédő szereket itthon három kategóriába sorolják: az első és a második forgalmi kategóriába tartozó termékeket csak meglévő szakképesítés birtokában lehet megvásárolni és felhasználni. A szabad forgalomban lévő szerek tartoznak a harmadik kategóriába, ezek közül válogathat a legtöbb kistermelő. A Nébih szakemberei előtt is ismert a probléma, miszerint azon gazdálkodóknak, akik kis felületen foglalkoznak zöldség-gyümölcs termesztéssel, viszonylag kevés vegyszer áll rendelkezésükre.

A Nébih kiemelten kezeli ezt a problémát, és a szakmai érdekképviseleti szervezetek véleményét kikérve külön programot indított a megoldásra. Ennek eredményeként a 2012-től tartó kiskultúrás programban eddig összesen 101-féle növényvédő szer került be ebbe a körbe. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy összességében több rovarölő szernek adnának forgalmazási engedélyt. Sőt a jelenlegi trend ellenkező irányba mutat: az egyre szigorodó előírások miatt az elmúlt tíz évben számottevően csökkent az EU-ban engedélyezett hatóanyagok és növényvédő szerek száma. Magyarországon jelenleg 1246-féle növényvédelmi hatású készítménynek van érvényes engedélye. (Köpöncei Csilla, magyaridok.hu)

Kapcsolódó cikkeink