Így szorulnak ki az egyszer használatos műanyagok a boltokból

Szerző: Trademagazin Dátum: 2022. 04. 22. 10:16

Több mint egy hónappal ezelőtt fontos döntést hoztak a világ országai. Az ENSZ környezetvédelmi találkozóján, Nairobiban 173 ország döntött úgy, hogy megkezdi az egyszerhasználatos műanyagok visszaszorítását.

A Kenya fővárosában tartott találkozó résztvevői abban állapodtak meg, hogy megkezdik egy olyan globális környezetvédelmi egyezmény kidolgozását, amely egységes szabályozást ír elő a műanyagok teljes életciklusára – tehát a gyártástól egészen a hulladékkezelésig – vonatkozóan. A nemzetközi megállapodás célja, hogy az egyszerhasználatos műanyagokat gyorsan és radikálisan kiszorítsák a globális felhasználásból továbbá, hogy megakadályozzák a tengeri élőhelyek pusztulását, a táplálékláncok szennyezését, valamint egy egyre súlyosabb környezeti válság kialakulását.

A SodaStream üdvözli, hogy az ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlése ütemtervet dolgozott ki egy globális műanyagegyezmény elfogadására, amely hasonló jelentőségű lehet, mint 2016-ban aláírt Párizsi Klímaegyezmény.

Az egyszerhasználatos műanyaghulladék csökkentésére már csak azért is szükség van, mert a helyzet egyre drámaibb a Föld élővilágára nézve. Az óceánokba minden évben 12-13 millió tonnányi egyszerhasználatos műanyag kerül, amelyek aztán később gigantikus méretű szemétszigetek képeznek

– hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina, a SodaStream termékmenedzsere. Hozzátette: ez a probléma az egész bolygót érinti, hiszen ma már az Antarktiszon éppúgy megtalálhatók a mikroműanyagok, mint az Alpokban.

A cikk itt folytatódik… 

 

Kapcsolódó cikkeink